Gesloten liveblog

IS eist verantwoordelijkheid voor aanslag Londen op

Voor de derde keer dit jaar is het Verenigd Koninkrijk getroffen door een terreuraanslag. Op zaterdagnacht reed een busje op een menigte op de London Bridge in; daarna sprongen mannen uit het busje en vielen mensen bij Borough Market met messen aan. Er zijn zeker zeven doden en 48 gewonden gevallen.

IS eist verantwoordelijkheid aanslag op

Terreurgroep Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag in Londen opgeëist. Dat meldt het aan IS gelieerde persbureau Amaq.

"Een afdeling van strijders van Islamitische Staat heeft gisteren de aanval in Londen uitgevoerd", staat volgens Reuters in een bericht dat zondagavond is geplaatst op Amaq.

Op zaterdag stuurde IS via berichtendienst Telegram een boodschap rond waarin volgers werd opgeroepen aanvallen uit te voeren met trucks, messen en geweren tegen "Kruisvaarders" tijdens de ramadan, de heilige maand voor moslims.

Overzicht van alle gebeurtenissen

Dit is wat we tot nu toe weten over de aanslag zaterdagavond laat in Londen:

 • Bij een dubbele aanslag zijn zeven doden en 48 gewonden gevallen. Een groep van drie aanvallers reed met een huurbusje op de London Bridge in op voetgangers. De bus rijdt verder tot aan Borough Market, waar drie mannen uit het busje springen en op voorbijgangers beginnen in te steken. De drie terroristen worden door de politie doodgeschoten.
 • Onder de doden zijn een Fransman en een Canadees. Er zijn voor zover bekend geen Nederlanders onder de slachtoffers. Zondagavond bevonden nog 21 gewonden zich in kritieke toestand.
 • De politie heeft bevestigd twaalf arrestaties te hebben verricht, allen bij invallen in de wijk Barking. Volgens ooggetuigen hebben agenten nog twee mensen gearresteerd in East Ham. Dit is nog niet door de autoriteiten bevestigd.
 • Volgens de BBC is de identiteit van de daders bekend bij de autoriteiten, maar wordt hierover nog geen informatie over bekendgemaakt. De aanslag is zondagavond laat opgeëist door IS.
 • Premier May zei in een felle toespraak dat de aanpak van extremisme anders moet. Politici van Labour hadden kritiek op de inhoud van haar speech.
 • Maandagavond wordt er onder leiding van de Londense burgemeester Sadiq Khan een herdenking gehouden voor de slachtoffers. Dinsdagochtend wordt in het hele Verenigd Koninkrijk een minuut stilte gehouden.
 • BBC-verslaggever: bestuurder busje had gestoorde blik

  BBC-verslaggever Holly Jones was zaterdagavond getuige van de aanslag in Londen. Ze zag de terroristen in het huurbusje gericht op groepen mensen in rijden. Jones zei aan de “gestoorde” blik van de bestuurder te kunnen zien dat hij opzettelijk op burgers in reed.

  "Demented, that's what he looked like" - BBC reporter Holly Jones saw van driver mount pavement in #LondonAttacks https://t.co/gDxKkWW4D0 pic.twitter.com/OK41v79YYO

  — BBC News (UK) (@BBCNews) 4 juni 2017

  Al Jazeera maakt video over nepnieuws aanslag Londen

  Nieuwszender Al Jazeera maakte een overzicht van ‘nepnieuws’ na de aanslag in Londen. Het gaat vooral om foto’s die geplaatst worden van vermisten en verdachten, waarbij de afgebeelde personen in werkelijkheid vloggers of comedians zijn.

  Don't believe these fake stories about the #LondonAttacks pic.twitter.com/Jh6X43GJSU

  — Al Jazeera English (@AJEnglish) 4 juni 2017

  Reactie Amerikaanse ambassadeur in Londen

  De Amerikaanse interim-ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk Lewis Lukens heeft zijn steunbetuiging uitgesproken aan het Britse volk, na de aanslag in Londen. Hij prees het snelle en kordate optreden van zowel de veiligheidsdiensten als gewone burgers na de aanslag:

  Twitter avatar USAinUK U.S. Embassy London It is with a heavy heart I offer my condolences and support to the people of the United Kingdom. America grieves with you. – LLukens 1/3
  Twitter avatar USAinUK U.S. Embassy London The response from emergency services, law enforcement & officials in Ldn–as well as ordinary Londoners–has been extraordinary. – LLukens 2/3

  Ook werd het "sterke leiderschap" van burgemeester Sadiq Khan geprezen:

  Dat terwijl president Trump eerder nog kritiek had op de Londense burgemeester:

  Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump At least 7 dead and 48 wounded in terror attack and Mayor of London says there is "no reason to be alarmed!"

  Metrostation Borough weer open

  Het metrostation Borough, dat sinds de aanslag dicht was, is weer geopend. De aanslag vond plaats in de omgeving van de metrohalte:

  Twitter avatar TfLRail TfL Rail #Borough - the station has now reopened, following an earlier police investigation.

  In de metro waren steunbetuigingen te lezen:

  Maandagavond herdenking in Londen

  Op maandagavond om 18.00 uur wordt in Londen door burgemeester Sadiq Khan een herdenking voor de slachtoffers van de aanslag gehouden. De plechtigheid vindt plaats in Potters Fields Park. Dat ligt vlakbij Londen Bridge, een van de locaties van de aanslag.

  Khan wordt bijgestaan door vertegenwoordigers van de Britse politie, ambulancediensten en brandweer. Ook zijn er geestelijke leiders bij. Om 18.20 uur wordt er een minuut stilte gehouden.

  Op dinsdagochtend wordt er om 11.00 uur landelijk een minuut stilte gehouden in het Verenigd Koninkrijk. Eerder gaf Khan de volgende verklaring:

  We are all shocked and angry today - but this is our city. We will never let these cowards win and we will never be cowed by terrorism. pic.twitter.com/o7ZMwg28mv

  — Mayor of London (@MayorofLondon) 4 juni 2017

  Corbyn: voorkom verdeeldheid na aanslag

  Labour-leider Jeremy Corbyn heeft zondagavond in een toespraak Britten opgeroepen om niet voor verdeeldheid te kiezen na de aanslag. Hij zei dat de democratische waarden gerespecteerd moeten worden en dat islamofobie voorkomen moet worden.

  Corbyn zei dat "moeilijke" gesprekken nodig zijn met Saoedi-Arabië en andere Golfstaten, die volgens de Labour-leider extremistisch gedachtegoed steunen en financieren. De politicus zei blij te zijn dat de verkiezingen van 8 juni gewoon doorgaan, omdat het opschorten van de stembusgang juist is wat de terroristen willen.

  Corbyn - let's have a difficult conversation about terror - starting with suppression of report in Saudi support for terror pic.twitter.com/dD9x8RMKzT

  — Paul Mason (@paulmasonnews) 4 juni 2017

  Corbyn had ook kritiek op premier May, die afgelopen jaren bezuinigde op het politieapparaat. "Je kunt burgers niet beschermen voor een grijpstuiver", aldus de Labour-leider. Hij herhaalde zijn belofte om tienduizend nieuwe banen te scheppen bij de politie.

  Jeremy Corbyn will give police "full authority" to protect lives and he will reverse Theresa May's deadly cuts pic.twitter.com/LsY4flJfPz

  — Jeremy for PM (@jeremyforlab) 4 juni 2017

  Moment stilte voorafgaand aan benefietconcert Manchester

  Het benefietconcert "One Love Manchester" gaat vanavond gewoon door, ondanks de aanslag in Londen. Op het evenement treden onder meer Ariana Grande, Coldplay, Take That en Justin Bieber op. Voorafgaand aan het evenement werd een moment stilte gehouden:

  Crowd at #OneLoveManchester concert falls silent to remember the victims of the Manchester and London terror attacks https://t.co/VlKN4wQTLM pic.twitter.com/4wZR3s9HZK

  — BBC Breaking News (@BBCBreaking) 4 juni 2017

  Het evenement duurt circa drie uur. Er zijn vijftigduizend mensen aanwezig.

  Fransman omgekomen bij aanslag

  Een van de doden van de aanslag in Londen was een Fransman. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian zondag verklaard, meldt persbureau AFP. Ook zeven van de gewonden hebben de Franse nationaliteit. Een Frans persoon wordt sinds de aanslag vermist.

  Le Drian reist morgen naar Londen, zo meldt de minister op Twitter:

  Twitter avatar JY_LeDrian Jean-Yves Le Drian Hommage aux victimes du Bardo. Les démocraties attaquées sont déterminées à combattre le terrorisme, ici comme à Londres, où je serai demain

  Eerder liet de Canadese premier Justin Trudeau al weten dat een van de slachtoffers de Canadese nationaliteit had. Voor zover bekend zijn er geen Nederlanders onder de slachtoffers.

  Contactorgaan Moslims en Overheid: laffe terroristische daad

  Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) heeft moskeebesturen zondag opgeroepen om tijdens ramadannachtgebeden stil te staan bij de aanslag en de slachtoffers in Londen. Dat meldt ANP. De organisatie spreekt van een "laffe terroristische daad" en meldde verder:

  "Nederlandse moslims zijn intens verdrietig, ook omdat we juist in de vastenmaand ramadan zijn, waarin spiritualiteit, saamhorigheid, liefdadigheid, verbroedering, bezinning en zelfreflectie centraal staan."

  'Nog twee mensen opgepakt'

  Volgens ooggetuigen heeft de politie nog eens twee mensen opgepakt bij huiszoekingen in de Londense wijk East Ham. Dat meldt persbureau PA. Als dat klopt, staat het aantal arrestanten op veertien.

  De politie heeft nog niets gemeld over nieuwe aanhoudingen. Ooggetuigen zeiden dat ze zondag tientallen gewapende agenten in East Ham een gebouw binnen zagen gaan. Daarbij werden twee mannen meegenomen.

  Volgens omwonende Malik Rouf probeerde een van de mannen uit het raam van de eerste verdieping te springen. Voor hij dat kon doen, werd hij echter weer naar binnen getrokken.

  Er zou ook een scherpschutter in de wijk zijn gesignaleerd. De politie heeft een cordon opgesteld rondom de binnengevallen woning.

  Genoeg is genoeg, zegt May vlak voor de verkiezingen

  Nog een paar dagen tot de verkiezingen en waarschijnlijk zal de aanslag in Londen zijn stempel op de rest van de campagne drukken. Ondanks een campagnestop leek premier Theresa May zondag toch politiek te bedrijven in een toespraak over de aanslag. Waar ze bij eerdere aanslagen concrete maatregelen aankondigde, zette ze nu een politiek visie uiteen op terrorisme en de radicale islam, schrijft onze correspondent Melle Garschagen.

  Lees het hele stuk: Genoeg is genoeg, zegt May vlak voor de verkiezingen

  Politie: burger verwond bij uitschakelen terroristen

  Zaterdagavond hebben acht politieagenten in totaal vijftig kogels afgeschoten om de drie terroristen uit te schakelen. Dat heeft politiecommissaris Mark Rowley zondag gezegd in een persverklaring. Bij deze actie werd ook per ongeluk een burger geraakt.

  Twitter avatar metpoliceuk Metropolitan Police Updated statement by on terror attacks #LondonBridge and #Borough Market https://t.co/fRuWy2tAHh https://t.co/wSILdaLkpN

  De verwondingen van de getroffen burger zijn niet ernstig, zei Rowley. Er volgt nog een onafhankelijk onderzoek naar het incident. Rowley legde uit dat er snel gehandeld moest worden: "Zij [de terroristen, red.] hadden al burgers vermoord en moesten onmiddellijk gestopt worden."

  De politiechef zegt dat de autoriteiten op dit moment onderzoeken of er nog andere mensen betrokken waren bij het plannen en uitvoeren van de aanslag, naast de drie gedode terreurstrijders. De politie gelooft op dit moment dat er naast het drietal geen andere aanvallers waren.

  Rowley zei dat burgers de komende dagen meer veiligheidsmaatregelen kunnen verwachten. Zo blijven er agenten gestationeerd rondom London Bridge. Dit kan ertoe leiden dat bepaalde routes voor het verkeer gesloten zijn.

  'Veel agenten in wijk East Ham'

  Er is op zondagmiddag nog steeds veel politieactiviteit in Londen. Volgens Britse media patrouilleren er veel agenten in de wijk East Ham, zo'n één à twee kilometer van de plaats waar eerder op de dag invallen werden gedaan. Bij die invallen werden twaalf mensen opgepakt.

  Volgens Reuters wordt in East Ham ook een huis doorzocht. De politie heeft nog geen uitspraken gedaan over de operatie.

  Trudeau: Canadees onder slachtoffers

  Onder de zeven doden van de aanslag was een Canadees. Dat heeft de Canadese premier Justin Trudeau zondag laten weten.

  Twitter avatar AP The Associated Press BREAKING: Canadian Prime Minister Justin Trudeau says a Canadian among those killed in London attack.

  De premier zei verder dat Canada de aanslagen veroordeelt. Trudeau zei dat Canada zal samenwerken met de Britten in de strijd tegen terrorisme.

  Nog 21 gewonden in kritieke toestand

  Op dit moment verkeren nog 21 mensen die gewond raakten bij de aanslag in kritieke toestand. Dat heeft de Engelse National Health Service laten weten.

  Twitter avatar ellapickoverpa Ella Pickover .@NHSEngland says 21 people still in critical condition #londonbridge https://t.co/5T6dtgGPZk

  In totaal kwamen zeven mensen om het leven en raakten 48 mensen gewond. Zij zijn in vijf ziekenhuizen op genomen. Van de gewonden zijn inmiddels acht mensen ontslagen uit het ziekenhuis.

  Koninklijk huis reageert op aanslag

  Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zondag gereageerd op de aanslag in Londen:

  Twitter avatar koninklijkhuis Koninklijk Huis “Opnieuw is GB getroffen door een terreurdaad. Onze gedachten zijn bij de slachtoffers in Londen en bij de mensen die gewond raakten.” 1/2
  Twitter avatar koninklijkhuis Koninklijk Huis “Met hen en met hun families voelen wij ons verbonden op deze droevige dag.” – WA en Máxima 2/2

  Eerder op de dag reageerde premier Rutte al op de aanslag:

  Twitter avatar MinPres Minister-president Londen rouwt na weer een laffe aanslag. En wij rouwen mee. Onze gedachten en ons hart zijn bij de slachtoffers en nabestaanden.

  Dinsdag minuut stilte in Verenigd Koninkrijk

  Dinsdagochtend zal in het hele Verenigd Koninkrijk een minuut stilte in acht worden genomen. Dit om stil te staan bij de slachtoffers en de nabestaanden. De plechtigheid vindt plaats om 11.00 uur lokale tijd.

  Ook blijven de vlaggen halfstok hangen op alle overheidsgebouwen. Dat zal zeker tot dinsdagavond zo blijven.

  May bezoekt slachtoffers in ziekenhuis

  Premier Theresa May heeft enkele slachtoffers van de aanslag opgezocht in het ziekenhuis. De regeringsleider bezocht zondag het King College Hospital, waar veertien gewonden zijn opgenomen. Het ziekenhuis meldt dat het om een privébezoek gaat.

  Twitter avatar SejalKaria SejalKariaITV LATEST: The Prime Minister, Theresa May has visited Kings College Hospital this afternoon. It was a private visit, the hospital confirmed.
  Twitter avatar samhaqitv samana haq PM has made private visit to some of those in hospital after last nights's terrible attack

  Burgemeester Londen heeft belangrijkere dingen te doen dan reageren op Trump

  Burgemeester van Londen Sadiq Khan zal niet op de stekelige tweets van Donald Trump reageren. Dat meldt een woordvoerder van Khan. De burgemeester heeft "belangrijkere dingen te doen", zo staat in een verklaring:

  Twitter avatar MattChorley Matt Chorley Sadiq Khan has "more important things to do" than respond to Trump's tweets, says an aide https://t.co/COH4kxikfM

  Wel worden de uitspraken van de Amerikaanse president "slecht geïnformeerd" genoemd, waaruit kan worden opgemaakt dat de burgemeester het niet eens is met de woorden van Trump.

  Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump At least 7 dead and 48 wounded in terror attack and Mayor of London says there is "no reason to be alarmed!"

  Daarnaast greep Trump de aanslag aan om op social media zijn eigen politieke agenda aan te kaarten:

  Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump We need to be smart, vigilant and tough. We need the courts to give us back our rights. We need the Travel Ban as an extra level of safety!
  Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Do you notice we are not having a gun debate right now? That's because they used knives and a truck!

  'Identiteit aanslagplegers vastgesteld'

  De Britse autoriteiten hebben de identiteit van de drie aanslagplegers vastgesteld. Dat meldt de BBC op basis van eigen bronnen.

  Twitter avatar DannyShawBBC Danny Shaw It's understood investigators have established identities of the 3 London Bridge attackers but they're unlikely to be officially named yet

  Desondanks denkt BBC-journalist Danny Shaw niet dat de namen van de terroristen snel bekend zullen worden gemaakt. Dat zal waarschijnlijk pas in een latere fase van het onderzoek worden gedaan.

  Neergestoken politieman viel terroristen aan met gummiknuppel

  Een politieagent die vannacht werd neergestoken door terroristen ging de aanslagplegers te lijf met niets dan een gummiknuppel. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De agent was een van de eersten ter plaatse.

  De getroffen politieman liep verwondingen op aan zijn hoofd en benen. Hij is opgenomen in het ziekenhuis en zijn toestand is stabiel. De agent werkt minder dan twee jaar bij de politie.

  Politiechef Paul Crowther zocht de agent op in het ziekenhuis. Hij prees de politieman voor het tonen van "enorme moed in een gevaarlijke situatie".

  Beelden van London Bridge kort na de aanslag

  Een taxichauffeur deelde zondag beelden die zijn dashcam schoot van de London Bridge kort nadat de aanslag plaatsvond. Op de video zijn vluchtende mensen en politieauto's te zien:

  Reactie Facebook op aantijgingen premier May

  Premier May beschuldigde grote internet- en social mediabedrijven er zondag van online "safe spaces" te bieden voor extremistisch gedachtegoed. Zij riep de ondernemingen op om meer te doen in de strijd tegen terroristische daden en denkbeelden.

  Het grootste social medianetwerk ter wereld, Facebook, kon zich niet in de woorden van May vinden. Het bedrijf liet weten een "vijandige omgeving" te willen creëren voor terroristen. De hele verklaring van Facebook is hier te lezen:

  Twitter avatar chesh Tom Cheshire Following PM's call for internet companies to do more, here's Facebook statement - 'committed to working together' https://t.co/jay87DaQF5

  'Aanslagpleger woonde in Barking'

  Een van de aanslagplegers woonde in de Londense wijk Barking, waar vandaag politie-invallen werden gedaan. Dat meldt de BBC op basis van buren van de gedode aanvaller. De man zou getrouwd zijn en twee kinderen hebben. Hij woonde al twee jaar op het adres.

  Bij de invallen werden twaalf mensen gearresteerd.

  Labour: May brak campagnestop in speech

  Hoewel de Britse politieke partijen hadden beloofd de campagne tijdelijk stil te leggen, heeft premier Theresa May deze belofte gebroken in haar toespraak. Dat beweert prominent Labour-politica en schaduwminister van Buitenlandse Zaken Emily Thornberry, meldt The Guardian.

  Volgens Thornberry zijn de dingen die May in haar speech zei nauwelijks stappen die onmiddellijk ondernomen gaan worden. "Ik denk dat [wat May gezegd heeft] ons een debat intrekt", aldus de Labour-politica.

  Thornberry vond dat May ongevoelig was tegenover de nabestaanden, die net te horen hebben gekregen dat hun dierbaren zijn overleden. Het dodental staat op zeven. Daarnaast raakten 48 mensen gewond. Er zijn sinds de aanslag twaalf arrestaties verricht.

  Twaalf arrestaties

  De Londense politie heeft in de nasleep van de dubbele aanslag van afgelopen nacht twaalf arrestaties verricht. De verdachten werden opgepakt in Barking, in het oosten van Londen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van de politie.

  Trump uit kritiek op Londense burgemeester

  Op Twitter heeft Donald Trump kritiek geuit op de uitspraken van de Londense burgemeester tijdens een persconferentie eerder op zondag:

  Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump At least 7 dead and 48 wounded in terror attack and Mayor of London says there is "no reason to be alarmed!"

  Juncker: lafaards zullen onze democratieën niet ondermijnen

  "De lafaards die deze aanvallen pleegden zullen onze veerkracht, compassie of onze democratieën niet ondermijnen." Dat stelt Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, in een verklaring zondag naar aanleiding van de aanslagen in Londen.

  Twitter avatar JunckerEU Jean-Claude Juncker Following latest #London incidents with horror. Thoughts and prayers are with the victims and their families. Please stay safe.

  Juncker volgde de ontwikkelingen zaterdagavond "met ontzetting", schrijft hij. "Ik weet dat de inwoners van Londen desondanks zullen doorgaan, net als de inwoners van Manchester ons nog zo kort geleden hebben getoond."

  Politieauto's in de straten

  Sinds zaterdagnacht zijn hulpdiensten in de weer bij het gebied rondom de Londen Bridge. NRC zette de beelden van de afgelopen uren op een rijtje.

  Bekijk ook: De eerste beelden van de aanslag in Londen

  De hele toespraak van premier May

  Politieactie

  In Oost-Londen is een grote politieactie bezig. Volgens Sky News zijn in de Londense wijk Barking een aantal straten rondom flats afgesloten. Het is nog onduidelijk of de actie een verband heeft met de aanslag van zaterdagavond.

  Toespraak May

  Tot hier en niet verder. Dat was de kern van een ferme toespraak van de Britse premier Theresa May, op de stoep voor 10 Downing Street. Er moet een harde strijd gevoerd worden tegen extremisme in het Verenigd Koninkrijk, aldus May. ,,Er is te veel tolerantie voor vormen van extremisme in onze maatschappij’’, zei May. Zeer concrete maatregelen presenteerde ze niet. Wel zei May dat er ongemakkelijke gesprekken gevoerd moeten worden.

  De premier oordeelde ook dat de Britse maatschappij te verdeeld is, met te veel geisoleerde eilandjes, wijken waar weinig maatschappellijke controle van buitenaf is en waar jongeren vatbaar zijn voor radicalisering. ,,Wij moeten niet leven in een afgezonderde en gesegregeerde maatschappij’’, aldus May.

  May sprak ook over de eerdere aanslagen. De premier zei dat er geen verbanden zijn in de uitvoering. De aanslagen zijn afzonderlijk gepland en uitgevoerd. Wel hebben de aanslagen iets gemeen, volgens May. ,,Ze zijn gebaseerd op één kwaadaardige ideologie die predikt dat Westerse waarden niet samengaan met islam’’, zei May. Ze noemde de ideologie ook een verdraaiing van islam en een verdraaiing van de waarheid. May zei ook dat terreur een nieuwe wending heeft genomen. "Terroristen apen elkaar na, zonder dat ze met elkaar in contact staan."

  De premier bevestigde dat de verkiezingen donderdag doorgaan. May zei niets over het mogelijk verhogen van het dreigingsniveau. Dat zou betekenen dat de inlichtingendiensten ervan uitgaan dat er geen leden zijn van een terreurcel die nog vrij rondlopen en meer aanslagen op zeer korte termijn voorbereiden.

  May: strengere aanpak extremisten

  De twee terroristische aanslagen van de afgelopen maanden kunnen niet in verband gebracht worden met de aanslag van zaterdagnacht. Dat zei de Britse premier May zondag na afloop van een bijeenkomst van het crisisteam Cobra.

  Wel is het volgens May zo dat de aanslagen van de afgelopen maanden "daden waren van radicaal islamitische terreur". De aanslagplegers "kopiëren elkaar en daarom moet er strenger worden opgetreden tegen extremisten", aldus de Britse premier.

  May zei ook dat er de afgelopen tijd vijf mogelijke aanslagen zijn verijdeld in het land.

  Onder de tafels, handen boven het hoofd

  De verwarring was zaterdagavond groot in het gebied rondom de Londen Bridge. Volgens NRC-correspondent Melle Garschagen jankten sirenes in de hele stad:

  "Aanwezigen bij Borough Market werden verder en verder naar achteren teruggeduwd. Gewapende agenten schreeuwden tegen het uitgaanspubliek dat ze zo snel mogelijk weg moesten rennen. Politiemannen stormden cafés binnen en bevalen gasten onder tafels, op de grond te liggen, dekking te zoeken. Het uitgaanspubliek verliet de plek van de aanslag in rijen, hun handen boven het hoofd."

  Lees ook: In amper acht minuten zaaien terroristen hun verderf

  Benefietconcert Ariana Grande gaat door

  Het benefietconcert voor de slachtoffers van de zelfmoordaanslag op 22 mei in Manchester gaat gewoon door. Het concert is georganiseerd door Ariana Grande. Bij de zelfmoordaanslag die gelijk na het concert van Grande plaatsvond, kwamen 22 mensen om het leven.

  Aan het benefietconcert ‘One Love Manchester’ op het cricketterrein Old Trafford in Manchester doen onder meer mee Ariana Grande zelf, Justin Bieber, Kate Perry, Miley Cyrus, Pharrell Williams, Coldplay, Take That en Usher.

  De opbrengst gaat naar het ‘We Love Manchester’-fonds, dat is opgericht door het Britse Rode Kruis en de gemeenteraad van Manchester.

  Hulpdiensten rondom gebied Londen Bridge

  Een verslaggever van The Guardian telt zondagochtend nog zestien politiebusjes en een ambulance in en rondom het gebied bij de Londen Bridge.

  Twitter avatar aliceross_ Alice Ross I've counted 16 police vans and an ambulance on the cordon at Borough High St #LondonBridgeAttack https://t.co/54Gp05WAzj

  Later op de dag persverklaring May:

  Twitter avatar theresa_may Theresa May I have just led a meeting of COBR in response to the appalling London attack and I will soon be making a statement in Downing Street.

  Identiteit aanslagplegers nog onbekend

  Over de identiteit van de aanslagplegers is nog niets bekend. Op een vraag van een verslaggever van The Guardian of de politiecommandant "de identiteit van de daders kent", antwoordde de politiecommandant met "nee".

  Reactie Britse politiecommandant

  De gebeurtenissen van zaterdagavond zijn "onder controle", aldus de Britse politiecommandant Cressida Dick. Wel blijft het gebied rondom de Londen Bridge en Borough Market voorlopig afgezet:

  "We moeten het gebied eerst grondig onderzoeken voordat we zeker weten dat het weer veilig is om het gebied vrij te geven."

  Dodental loopt op

  Het dodental na de aanslag is opgelopen tot zeven. Dat meldt de Britse politiecommandant Cressida Dick. Het aantal mensen dat gewond is geraakt staat nog steeds op 48.

  Meer bekend over gewonden

  De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Yves Le Drian, heeft zojuist laten weten dat er nog twee Fransen gewond zijn geraakt bij de aanslag. Het aantal gewonden met de Franse nationaliteit is daarmee opgelopen tot vier.

  Een van de Franse gewonden is "serieus gewond geraakt", aldus Le Drian. Een man uit Nieuw-Zeeland
  raakte bij de aanslag ernstig gewond en wordt in een kunstmatige coma gehouden, zo meldt The Guardian op basis van de autoriteiten in het land.

  In totaal zijn er 48 gewonden gevallen en zijn zes mensen om het leven gekomen.

  Meer reacties uit het buitenland

  Ook Poetin en Merkel hebben gereageerd op de aanslag. Poetin heeft een rouwbetuiging gestuurd naar de Britten en heeft de aanslag veroordeeld.

  Merkel liet weten dat ze "deze uren met gevoelens van solidariteit aan alle Britten denkt":

  "De slachtoffers en hun familie zijn in mijn gedachten."

  'Dit is voor Allah'

  Volgens een ooggetuige zouden de daders geroepen hebben "dit is voor Allah", alvorens ze met messen op willekeurige mensen instaken.

  De ooggetuige deed zijn verhaal bij de BBC. De man zag hoe een vrouw gestoken werd en huilend om hulp riep. De man probeerde de aanvallers op afstand te houden door stoelen en flessen naar ze te gooien.

  Londen ontwaakt

  Foto Matt Dunham/ AP

  Foto Dylan Martinez/ Reuters

  Foto Matt Dunham/ AP

  Geen verandering dreigingsniveau Nederland

  Het dreigingsniveau in ons land wordt niet gewijzigd. Dat zegt Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, zondagochtend in een tweet.

  Twitter avatar DickSchoof DickSchoof Wederom terroristisch incident in London. We bezien de gevolgen voor Nederland. Geen verandering dreigingsniveau in… https://t.co/6B9ghIS055

  Straten afgesloten

  Wegens het onderzoek naar de aanslag is een gebied rondom de Londen Bridge en Borough Market afgesloten. Het metrostation dat uitkomt op Borough Market blijft de hele dag dicht.

  Reactie Rutte

  Twitter avatar MinPres Minister-president Londen rouwt na weer een laffe aanslag. En wij rouwen mee. Onze gedachten en ons hart zijn bij de slachtoffers en nabestaanden.

  Londense burgemeester spreekt

  De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, sprak zondagochtend op de Britse televisie dat Londen "zich niet klein laat krijgen". De verkiezingen, die op 8 juni plaatsvinden, moeten volgens de burgemeester gewoon doorgaan.

  Bestelbus van een verhuurbedrijf

  Foto's op internet laten zien dat de bestelbus waarmee de dubbele aanslag gepleegd is, afkomstig is van een verhuurbedrijf. Dat meldt The Guardian.

  Het voertuig is afkomstig van autoverhuurder Hertz, waar dergelijke voertuigen per uur worden verhuurd. Momenteel wordt er nog onderzoek gedaan in en rondom het gebied van de bestelbus.

  Twitter avatar RTBenPreston Ben Preston Dawn over London Bridge - the forensics team at work https://t.co/r5YMrGOovC

  Moment van de aanslag

  Op internet verschijnen steeds meer beelden van het moment waarop de aanslag plaatsvond. Op dit filmpje is te zien hoe de politie omstanders sommeert om te gaan liggen:

  Dit is wat we tot nu toe weten

  Om een goed overzicht van de gebeurtenissen te krijgen die zaterdagavond hebben plaatsgevonden in Londen hebben we alles overzichtelijk op een rij gezet:

  Mogelijke dader

  Bij de aanslag zijn de drie daders door agenten gedood. Op een foto van persbureau AP is een van de mogelijke aanslagplegers liggend op de grond te zien.

  Foto Gabriele Sciotto/ AP

  Twee Fransen en een Australiër onder de gewonden

  Bij de dubbele aanslag zijn ook twee Fransen en een Australiër gewond geraakt. Dat melden de autoriteiten van beide landen.

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland laat zondagochtend aan persbureau ANP weten ,"op dit moment" geen aanwijzingen te hebben dat er Nederlanders onder de slachtoffers in Londen zijn.

  Derde aanslag dit jaar

  Het is dus voor de derde dat het Verenigd Koninkrijk opgeschrikt wordt door een terroristische aanslag. De eerste aanslag in het land dit jaar vond plaats in maart en de tweede in mei.

  In maart werd er een aanslag gepleegd bij het Britse parlement. De autoriteiten gingen ervan uit dat die aanslag gepleegd werd door een eenling en zag geen aanleiding om de staat van paraatheid te verhogen naar het hoogste niveau - hij bleef op het één na hoogste niveau, waarbij een aanslag “zeer waarschijnlijk” is.

  Op 22 mei werd het land opnieuw opgeschrikt door een aanslag. In Manchester bracht een man een bom tot ontploffing aan het einde van een concert van Ariana Grande. 22 mensen kwamen om het leven. Ook raakten 116 mensen gewond.

  Bekijk hieronder een overzicht van de aanslagen in het Verenigd Koninkrijk vanaf 2005:

  Conservatieven voeren zondag geen campagne

  De Conservatieve partij van de Britse premier Theresa May voert zondag geen campagne. Dat heeft de woordvoerder van de partij zojuist laten weten.

  Twitter avatar EllieJPrice Ellie Price Tory spokesman:"party will not be campaigning nationally today. We will review as the day goes on and as more details of the attack emerge."

  Reacties vanuit het buitenland

  Vanuit het buitenland is met afschuw gereageerd op de aanslagen in Londen. Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) condoleert het Britse volk en laat weten dat zijn gedachten bij hen zijn.

  Twitter avatar DutchMFA Netherlands 🇳🇱 MFA FM Koenders: 'Heart wrecking events in London revive horrific memories of the past. Thoughts are with the British. My sincerest condolences'

  De Verenigde Staten zijn bereid om hulp te bieden, zo liet Donald Trump weten. De president haalde op Twitter nogmaals het belang van het inreisverbod aan:

  Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump We need to be smart, vigilant and tough. We need the courts to give us back our rights. We need the Travel Ban as an extra level of safety!

  Verklaring Britse politie

  In een verklaring van de Britse politie wordt opgeroepen om de gebieden de Londen Bridge en Borough Market voorlopig nog te vermijden. Dit in verband met het onderzoek naar de aanslagen.

  Verkiezingscampagne

  Het is nog onduidelijk of de Britse verkiezingscampagne uitgesteld wordt na de aanvallen van zaterdagavond. Het volk mag over vier dagen naar de stembus.

  De geplande bijeenkomsten van Corbyn en premier May later op zondag zullen hoogstwaarschijnlijk niet doorgaan. Dat meldt de BBC. Na de aanslag in Manchester op 22 mei bij een popconcert, werd er drie dagen geen campagne gevoerd.

  'Moedwillige en laffe aanval'

  De Londense burgemeester, Sadiq Khan, noemt de aanslag een "moedwillige en laffe aanval op onschuldige inwoners van Londen en bezoekers die genoten van hun zaterdagavond".

  Twitter avatar MayorofLondon Mayor of London My statement on the cowardly terrorist attack in London tonight: https://t.co/PaGXogN60N
  Please continue to follow… https://t.co/NsSlBrgbal

  The Metropolitan Police are responding to the horrific terrorist attack at London Bridge and Borough Market.My...

  Geplaatst door Mayor of London op zaterdag 3 juni 2017

  Aantal gewonden verder opgelopen

  Het aantal gewonden na de aanvallen is opgelopen tot 48. Dat meldt de Londense ambulancedienst. De gewonden zijn overgebracht naar vijf verschillende ziekenhuizen in de stad.

  Twitter avatar Ldn_Ambulance London Ambulance We have taken 48 patients to hospital following the incident at #LondonBridge https://t.co/hCiKVCBrnb https://t.co/5ipl5vtcTB

  London Bridge en Borough Market

  Op Twitter verschijnen de eerste beelden van het busje dat is gebruikt voor de aanvallen. Het voertuig reed met hoge snelheid in op voorbijgangers.

  Toen het busje eenmaal tot stilstand was gekomen, sprongen de mannen met messen eruit en renden naar het nabijgelegen Borough Market om daar op willekeurige mensen in te steken.

  Twitter avatar sanyaburgess sanya burgess As the sun rises, the grim reality sets in #LondonAttacks https://t.co/IjgiBIw3qA

  Dit is wat we tot nu toe weten

  Goedemorgen. We openen een liveblog. In Londen zijn zaterdagavond zes doden en zeker dertig gewonden gevallen bij wat de politie terreurdaden noemt. Dit is wat we tot nu toe weten:

 • Ten minste zes mensen zijn gedood bij aanvallen op de London Bridge en bij de nabijgelegen Borough Market. Daarbij zijn ook dertig gewonden gevallen
 • Een bestelbusje reed in op voetgangers op de London Bridge. Uit het busje sprongen vervolgens drie mannen die met messen op willekeurige voorbijgangers instaken.
 • De drie daders zijn al snel door agenten gedood en de politie gaat er van uit dat er geen andere verdachten meer op de vlucht zijn.
 • De daders leken bomgordels te dragen, maar die bleken nep te zijn.
 • Premier Theresa May zei vroeg in de nacht al dat het incident op de London Bridge wordt behandeld als ‘mogelijke daad van terrorisme’.
 • Over de identiteit van de slachtoffers is nog niets bekend.
 • Lees ook: Zes doden bij terreuraanvallen in hartje Londen