Wat we tot nu toe weten over de aanslag in Londen

Alles over de aanslag in Londen overzichtelijk op een rij.

Britse agenten op de Southwark Bridge in Londen nadat er eerder op de avond een aanslag plaatsvond op de London Bridge en bij Borough Market.
Britse agenten op de Southwark Bridge in Londen nadat er eerder op de avond een aanslag plaatsvond op de London Bridge en bij Borough Market. Foto Neil Hall/Reuters

Voor de derde keer dit jaar is het Verenigd Koninkrijk getroffen door een terreuraanslag. Op zaterdagnacht reed een busje op een menigte op de London Bridge in; daarna sprongen mannen uit het busje en vielen mensen bij Borough Market met messen aan.

Volg ook ons liveblog over de nasleep van de aanslag.

Dit is wat we tot nu toe weten:

 • Bij de aanslag in hartje Londen - op de London Bridge en bij de Borough Market, de bekendste markt van Londen - zijn zeker zeven mensen omgekomen en 48 mensen gewond geraakt. Onder de doden is één Canadees, zo liet de Canadese premier Justin Trudeau zondag weten.
 • De gewonden zijn ondergebracht in zes ziekenhuizen verspreid over Londen. Onder de gewonden is een Britse agent, die zwaargewond is geraakt aan zijn hoofd, armen en benen, maar buiten levensgevaar verkeert. Premier Theresa May bezocht enkele gewonden zondag in het ziekenhuis. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken zijn er “op dit moment” geen aanwijzingen dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn.
 • Om 22.08 uur lokale tijd rijdt een wit busje op de London Bridge de stoep op en in op een menigte voetgangers. De bus rijdt verder tot aan Borough Market, waar drie mannen uit het busje springen en op voorbijgangers beginnen in te steken. Volgens ooggetuigen hadden de aanvallers messen van wel 30 centimeter groot bij zich.
 • Binnen acht minuten nadat de eerste melding binnenkomt, is de politie ter plekke en worden de drie vermeende daders doodgeschoten. De aanslag is door de politie bestempeld als ‘terreurdaad’.
 • Er zijn twaalf mensen opgepakt in verband met de aanslag. De aanhoudingen vonden plaats in Barking, een buitenwijk in het oosten van Londen. Onbekend is nog wat de arrestanten met de aanslag te maken hebben. De politie gelooft op dit moment dat er naast het drietal geen andere aanvallers waren. Een van de aanslagplegers zou met zijn gezin in Barking hebben gewoond.
 • Op social media circuleren al snel foto’s van een van de daders die een bomvest lijkt om te hebben. De politie maakt later bekend dat de daders nepbomvesten droegen. Volgens de BBC is de identiteit van de aanslagplegers inmiddels bekend bij de autoriteiten, maar wordt hierover voorlopig niets naar buiten gebracht.
 • Twee van de vermeende daders nadat ze zijn neergeschoten. Ze leken een bomvest te dragen, maar dat bleek volgens de politie nep te zijn. Foto Gabriele Sciotto/AP/AFP

 • Naar aanleiding van de aanslag is het gebied rondom de London Bridge en Borough Market voorlopig afgesloten, net als het metrostation London Bridge. Ook de metrostations Bank en Vauxhall en drie grote ziekenhuizen in de buurt waren uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk gesloten, maar zijn inmiddels weer geopend. In de omgeving hebben overheidsdiensten een aantal gecontroleerde explosies uitgevoerd. De politie heeft mensen opgeroepen uit de buurt te blijven van de getroffen gebieden.
 • Verschillende hoogwaardigheidsbekleders hebben gereageerd. De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, spreekt van een “barbaarse” aanval. De Britse premier Theresa May noemt het een “verschrikkelijk incident”. Oppositieleider Jeremy Corbyn sprak van “wrede en schokkende gebeurtenissen in Londen”. De Amerikaanse president Trump riep iedereen achteraf op “slim, waakzaam en sterk” te zijn. Hij vond het ook een geschikt moment om Amerikaanse rechters om een herziening van zijn travel ban te vragen. Ook onze minister van Buitenlandse zaken, Bert Koenders, heeft gereageerd. Hij noemde de nieuwste aanslag in het VK “hartverscheurend”.
 • Het is de derde aanslag die dit jaar het Verenigd Koninkrijk treft. In maart werd Londen opgeschrikt door een aanslag op het Britse parlement. De 52-jarige Brit Khalid Masood reed op 22 maart in op voetgangers op de Westminster Bridge. Vervolgens begaf hij zich naar het parlementsgebouw, en stak daar een politieman dood. Collega’s van de politieman doodden Masood ter plekke, maar konden niet voorkomen dat vijf mensen omkwamen. Twee weken geleden blies Salman Abedi zichzelf op bij de uitgang van de Manchester Arena, waar net een concert van Ariana Grande was afgelopen. 22 mensen vonden de dood, onder wie kinderen.
 • Lees hier meer over de aanslag in Manchester.

  Bekijk hieronder een overzicht van de aanslagen in het Verenigd Koninkrijk: