Noodplan Brussel tijdelijk ingesteld wegens giftige rook

De rook van een brand die is uitgebroken bij een sloopbedrijf zou giftig zijn. Inmiddels blijkt dat de gezondheid van de bevolking niet in gevaar was.

De Belgische brandweer. Beeld ter illustratie.
De Belgische brandweer. Beeld ter illustratie. Foto Marcel van Hoorn/ANP

In Brussel is zondagochtend tijdelijk het noodplan in werking gesteld vanwege een brand in de plaats Neder-over-Heembeek. Burgemeester Yvan Mayeur vroeg de bevolking van de Belgische hoofdstad binnen te blijven omdat de rook van de brand giftig zou zijn. Inmiddels blijkt volgens de politie dat de rook geen nadelig effect heeft op de gezondheid.

Twitter avatar YvanMayeur yvan mayeur Het noodplan @StadBrussel is stopgezet, de brand is onder controle, er komen geen gassen meer vrij.De bevolking moet niet meer binnenblijven

Bewoners moesten binnen blijven en ramen en deuren gesloten houden. Ook raadde de politie mensen aan hun ventilatiesystemen uit te zetten om uit de rook te blijven. Een tramhalte werd op bevel van de politie tijdelijk gesloten, maar is inmiddels weer open. Vanwege de windrichting werden ook bewoners van het dorp Diegem, dat ten noordoosten van Brussel ligt, gevraagd binnen te blijven.

De locatie van de brand:

De brand, die uitbrak in een sloopbedrijf, is volgens de Belgische politie onder controle; er zijn geen gewonden gevallen. Hoe de brand is ontstaan en wat voor soort stoffen voor de giftige rook zorgden, is nog niet bekend.