Meer dan duizend gewonden na paniek op plein in Turijn

Na een aantal luide knallen brak er paniek uit op het San Carlo-plein, waar op dat moment tienduizenden Juventusfans naar de Champions Leaguefinale keken.

Fans van Juventus rennen weg van het San Carlo-plein in Turijn nadat er paniek is uitgebroken.
Fans van Juventus rennen weg van het San Carlo-plein in Turijn nadat er paniek is uitgebroken. Foto Giorgio Perottino/Reuters

Honderden Italiaanse voetbalfans zijn zaterdagavond gewond geraakt nadat er paniek uitbrak op het San Carlo-plein in Turijn. Daar keken volgens Italiaanse media op dat moment tienduizenden fans naar de Champions Leaguefinale tussen Juventus en Real Madrid die op grote schermen werd uitgezonden.

De paniek brak uit nadat er rond 22.15 uur enkele harde knallen te horen waren op het plein. Uit angst voor een aanslag renden mensen weg en raakten anderen in de verdrukking. Schattingen over het aantal gewonden lopen uiteen van 1.400 (La Gazzetta dello Sport) tot 1.500 (Corriere della Sera). Volgens Reuters zijn zeker acht mensen ernstig gewond geraakt, onder wie een zevenjarig jongetje dat in de paniek werd vertrapt en nu in levensgevaar verkeert.

‘Mislukte grap’

Verschillende media melden dat de chaotische situatie ontstond na een mislukte grap; iemand zou vuurwerk hebben afgestoken en gezegd dat het een bom was. Andere media schrijven dat een reling van een trap die leidt naar de ondergrondse parkeergarage onder het plein zou zijn ingestort.

Op het moment van de onrust stond de lokale club Juventus met 3-1 achter tegen Real Madrid. Uiteindelijk verloren de Italianen de wedstrijd met 4-1; Real Madrid wist voor de twaalfde keer in de geschiedenis de Champions League te winnen.

Lees ook over de voetbalwedstrijd: Ronaldo’s Real Madrid opnieuw winnaar van de Champions League