Hans Pont, oud-voorzitter FNV, overleden

Hij volgde in 1985 Wim Kok op, die naar de PvdA vertrok. Later was Pont onder meer directeur van het RIVM.

Hans Pont als voorzitter van de FNV in 1987.
Hans Pont als voorzitter van de FNV in 1987. Foto Dick Coersen/ANP

Hans Pont is afgelopen donderdag in Rijswijk overleden, meldt persbureau ANP. De oud-voorzitter van vakbond FNV leed aan kanker. Hij werd 78 jaar oud.

Pont volgde in 1985 Wim Kok, die fractieleider van de PvdA werd, op als voorzitter van FNV. Hij bleef voorzitter tot 1988 toen hij een hoge functie kreeg op het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Die overstap was opmerkelijk. Pont werd baas over het personeelsbeleid van het ministerie en onderhandelde over de cao’s van ambtenaren, waar hij eerder nog juist de vakbond vertegenwoordigde.

In een verklaring tegen ANP zegt FNV bedroefd te zijn over het overlijden van Pont:

“In de jaren tachtig heeft hij een kortstondige maar belangrijke brug geslagen tussen de voorzitterschappen van Wim Kok en Johan Stekelenburg. In 1983 kreeg hij als vicevoorzitter van de Abvakabo FNV na het leiden van de ambtenarenstakingen de bijnaam ‘de koele strateeg’. “

Pensioen

In 2000 werd Pont directeur van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Na zijn pensionering was Pont onder meer voorzitter van de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen.

Ook had hij zitting in verschillende onderzoekscommissies. Zo had hij in 2004 de leiding over een zeer kritisch onderzoek naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Pont was Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

    • Joram Bolle