Gevonden lichaam Bunschoten van 14-jarige Savannah

Dat heeft de politie bekendgemaakt. Eerder deze week werd het lichaam van een 14-jarig meisje uit Hoevelaken gevonden.

De politie doet onderzoek in Bunschoten.
De politie doet onderzoek in Bunschoten. Foto Koen van Weel/ANP

Het lichaam dat zondagmorgen is gevonden bij een industrieterrein in Bunschoten-Spakenburg is dat van het veertienjarige meisje Savannah uit die plaats. Zij werd sinds donderdag vermist. Dat heeft de politie Utrecht zondagavond bekendgemaakt.

De familie van Savannah is ingelicht, laat de politie weten. De doodsoorzaak is nog niet bekendgemaakt.

Het lichaam werd zondagochtend rond 11.40 uur gevonden door “een passant” in het water bij industrieterrein De Kronkels. Volgens de politie was deze passant niet een van de honderden dorpelingen en andere vrijwilligers die dezelfde ochtend gezamenlijk hebben gezocht naar sporen van het meisje.

De politie kwam na urenlang forensisch onderzoek met haar bekendmaking. Het duurde tamelijk lang, omdat de grootst mogelijke zorgvuldigheid is betracht, schrijft de politie op haar website:

“De onderzoekers ter plekke benaderden het lichaam uiterst voorzichtig. Zorgvuldigheid is van groot belang om eventuele sporen niet te missen of onbedoeld te wissen. Zodra het lichaam was geborgen en geïdentificeerd, werd – zoals gebruikelijk - eerst de directe familie persoonlijk door de politie op de hoogte gebracht. Pas daarna kon de identiteit publiekelijk bekend worden gemaakt.”

Medewerkers van de Mobiele Eenheid bewaken de vindplaats van het lichaam van Savannah, omdat het onderzoek ter plekke nog niet is afgerond, meldt de politie.

Eerder dit weekend had zij nog naar buiten gebracht “goede hoop” te hebben dat het meisje “ongedeerd is en gevonden wordt”.

Burgemeester: wees extra alert

Burgemeester Melis van de Groep van Bunschoten is geschokt door de dood van Savannah:

“Toen ik de ouders, zusje en grootouders zojuist sprak bleek me dat de grond letterlijk onder hun bestaan lijkt te zijn weggevaagd. Zij en wij zijn allen zeer diep geraakt. Op dit moment overheersen de gevoelens van verbijstering en ongeloof.”

Lees ook: Het dorp voelt mee met de moeder van Savannah

De burgemeester roept inwoners in een videoboodschap op Youtube op extra alert te zijn “op waar uw kinderen heengaan en met wie ze in contact staan.” Hij zegt verder dat “jonge mensen er goed aan doen zoveel mogelijk bij elkaar te blijven en niet onnodig alleen meer naar verlaten plaatsen te gaan.”

Twee dagen eerder werd, hemelsbreed een kilometer of elf van het industrieterrein in Bunschoten-Spakenburg, het lichaam van een ander schoolmeisje gevonden.

Zij werd gevonden in een vaart langs de weg tussen haar school in Achterveld en haar huis in Hoevelaken en is met geweld om het leven gebracht. De politie laat hierover weten dat zij “met verschillende scenario’s rekening houdt en waar verbanden zijn, worden die onderzocht”.

In de omgeving gaat het gerucht dat twee mannen in een donkere auto op verschillende plekken meisjes zouden hebben lastiggevallen. Dorpsbewoners vertelden dat woensdag in Bunschoten-Spakenburg een zeventienjarig meisje vanuit een auto was aangesproken door mannen, die haar waren blijven volgen toen zij verder fietste, totdat zij een collectant aanklampte.

De politie meldt bekend te zijn “met diverse signalen hierover vanuit de omgeving”. Een van die signalen komt uit Soest, waar zaterdagmiddag een meisje zou zijn klemgereden door een zwarte auto.

Zondagavond werd in de Zuiderkerk van Bunschoten-Spakenburg gebeden voor Savannah en haar gezin.

    • Arjan Meesterburrie
    • Bastiaan Nagtegaal
    • Bas Blokker