‘Wij begrijpen elkaar als mens en musicus’

Familie den Herder: Jeroen (45), cello; Annemijn (42), altviool; Jacobus (31), piano; Maartje-Maria (35), cello en Anna Magdalena (28), altviool.

Anna Magdalena: „Wij waren thuis met dertien kinderen. Vijf van ons zijn professioneel musicus geworden. De andere acht zijn leraar of boer. Mijn zus Annemijn, altvioliste in het Radio Filharmonisch Orkest, toonde mij de weg die ik zou kunnen gaan. Zij was samen met Maartje-Maria – celliste in het Concertgebouworkest – de oudere zus die al prachtig speelde. Met Jacobus (31) deed ik aan concoursen mee, we gaven en geven ook samen concerten. Als je met de juiste musici samenspeelt, is er altijd een vertrouwensband. Met je eigen broer is dat gevoel nog sterker. Hoe we ook spelen, ik heb met hem altijd een rustig, ruim gevoel op het podium.

„Ik ben de op één na jongste van de dertien, en heb eigenlijk met al mijn broers en zussen een andere band. Jeroen , die ook cellist is, was al het huis uit toen ik werd geboren. Maar ook wij begrijpen elkaar goed als mens en musicus. Mijn zussen kom ik tegen in orkesten. Ik heb een paar keer naast Annemijn gezeten, dat was hilarisch: een mix van familie en professie naast elkaar. Maar op familiefeesten ook samen spelen? Nee hoor, dan zijn we blij dat we even vrij zijn!”

    • Mischa Spel