VVD-wethouder: ‘Hoe meer asielzoekers, hoe beter’

„Hoe meer asielzoekers, hoe beter.” Uit de mond van een linkse politicus was deze uitspraak niet zo opgevallen, maar uit die van wethouder Eric van der Burg – VVD – riep het verbazing op. „Knettergek”, reageerde Geert Wilders op Twitter.

Van der Burg deed de uitspraak dinsdagavond in een panelgesprek in de Stadsschouwburg. In een toelichting legde hij uit dat het draagvlak voor vluchtelingen in de hoofdstad groter is dan elders. In zijn toespraak eerder die avond beklaagde Van der Burg zich over de „enclaves” in Amsterdam: bevolkingsgroepen wanen zich in „klein-Purmerend” of „klein-Ankara” en niemand voelt zich nog verbonden met de ander. „En je eerste reflex is ook: als het je hier niet bevalt: we hebben een prachtige luchthaven waarvandaan je het eerste het beste vliegtuig kunt pakken. En met bus 314 rijd je zo de roomblanke provincie in.” Maar dat is te makkelijk, zei Van der Burg: Amsterdam was altijd al een vrijhaven en moet dat blijven.

Met zijn uitspraak plaatste hij zich tegenover partijgenoot Mark Rutte die vorige zomer zijn mening over onthechte Turkse Nederlanders liet blijken met zijn „pleur op”-uitspraak. De Amsterdamse VVD’er Daniël van der Ree liet op Twitter wel direct weten het niet met Van der Burg eens te zijn.