Opinie

Uitgelogd van de parkeer-app om 15:17 uur, parkeerboete om 15:18 uur

Opinie Hans Jongenotter uit Geertruidenberg bezoekt op een zaterdag Rotterdam en krijg een parkeerboete net na te hebben betaald.

Makkelijk en snel, Rotterdam.nl! Met de dochter gezellig in Rotterdam centrum geweest op de eerste zaterdag van april. Bij terugkomst op de parkeerplek in de Jonker Fransstraat zet ik de Parkmobile app op mijn mobiele telefoon uit. Kosten 6 euro. Ik rijd weg. Een week later vind ik een zogenaamde naheffing parkeerbelasting in de bus.

Wat blijkt? Op de bewuste zaterdagmiddag heeft de scanauto Toezicht & Handhaving kennelijk vastgesteld dat mijn auto op het tijdstip 15:18 onbetaald geparkeerd stond. Terwijl ik op dat moment op punt stond om weg te rijden of al aan het rijden was. De Parkmobile app geeft onweerlegbaar aan dat op 15:17 uitgelogd is.

Kan gebeuren, natuurlijk. Maar het is wel vreemd dat er kennelijk geen enkele controle heeft plaatsgevonden, in tegenstelling tot de werkwijze zoals beschreven door Toezicht & Handhaving. De boete ligt er evenwel en moet op tijd betaald worden om verhogingen te voorkomen. Een belletje naar de gemeente Rotterdam levert een prettig gesprek op met een dame die zuchtend maar begripvol meedeelt dat bezwaar tegen de opgelegde naheffing ingediend kan worden.

De procedure staat op de website van de gemeente Rotterdam. Na enig zoeken vind ik inderdaad de wel heel goed verstopte informatie op de website.

Al met al ben ik een uur bezig met dit bureaucratische geneuzel waar ik allerminst om gevraagd heb. De bevestiging van mijn bezwaar volgt per e-mail en vermeldt dat het bezwaar zo spoedig mogelijk in behandeling wordt genomen, maar uiterlijk binnen de wettelijke termijn.

Een maand later bel ik maar eens met de desbetreffende afdeling bij de gemeente Rotterdam. Gevraagd naar de status van de behandeling van het bezwaar kan de medewerkster geen mededelingen doen, behalve dat de wettelijke termijn van behandeling een jaar is. „Ja maar het is nogal een vreemde kwestie”, probeer ik en vertel in het kort wat er gebeurd is. De dame heeft gevoel voor humor en begint onbedaarlijk te lachen. Ik besluit de boete van 63 euro maar te betalen en verdere berichten rustig af te wachten.

Hup Rotterdam!

Geertruidenberg