Tweede Kamerverkiezingen

Kiesraad pleit voor stemformulier dat elektronisch telbaar is

Het nieuwe kabinet moet een verbeterd stemformulier ontwerpen dat bij voorkeur elektronisch telbaar is. Dat adviseert de Kiesraad na analyse van de jongste Tweede Kamerverkiezingen. Kiezers klaagden onder meer over de grootte van het biljet, waardoor het lastig kon zijn de kandidaat van voorkeur te vinden. Er stonden 28 partijen op het formulier. Door de hoge opkomst waren bij sommige stembureaus de biljetten op. Het formaat maakt het soms moeilijk om bij te drukken, zegt de Kiesraad. Ook zijn stembussen eerder vol en kost het meer moeite om de stem te tellen. Om problemen met hacking te voorkomen pleit de Kiesraad niet voor het opnieuw invoeren van elektronisch stemmen, maar wel voor stemformulieren die elektronisch scanbaar zijn. Er zouden experimenten moeten komen. (NRC)

    • Joram Bolle