Trumps besluit geeft rest wereld impuls

Uitstap VS uit Klimaatakkoord Landen en bedrijven hebben negatief gereageerd op de Amerikaanse uitstap uit ‘Parijs’. Ze zeggen zich nu extra in te gaan spannen voor het klimaat.

De wereld reageert met grote verontwaardiging en vastbeslotenheid op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump de VS terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs.

Verontwaardiging, omdat Trump, zoals EU-president Donald Tusk zei, „een grote fout” maakt door zich buiten de mondiale inspanning te plaatsen om klimaatverandering te vertragen. Vastberadenheid, omdat Trumps besluit de rest van de wereld een extra impuls geeft om, zoals de Franse president Macron het zei met een sneer naar Trumps campagneslogan „onze planeet weer groots te maken”.

Aan het slot van hun top in Brussel benadrukten de EU en China top gezamelijk door te gaan met de implementatie van ‘Parijs’, waarna de naam Trump niet meer viel. „Wij gaan met elkaar verder, zonder de Verenigde Staten”, aldus Tusk.

Donderdagavond, meteen na Trumps aankondiging, gaven de Duitse bondskandselier Merkel, de Franse president Macron en de Italiaanse premier Gentiloni een verklaring uit waarin ze het „momentum” van Parijs „onomkeerbaar” noemden. Anders dan Trump zei kan ‘Parijs’ niet heronderhandeld worden, aldus de drie landen. Na Trumps speech belde Merkel met Trump om haar teleurstelling te uiten. Daarna belde ze met Macron. Deze hield vervolgens een tv-toespraak – in het Engels, een primeur voor een Franse president – waarin hij zei dat Frankrijk niet zal meewerken aan een minder ambitieus akkoord. „Vergis je niet in het klimaat”, zei hij. „Er is geen plan B omdat er geen planeet B is.”

Het Verenigd Koninkrijk liet in een verklaring van Downing Street weten dat premier Theresa May „Trump haar teleurstelling had overgebracht”. De Russische President Poetin zei dat hij weliswaar vond dat de VS in het akkoord hadden moeten blijven, maar dat hij over Trumps keuze geen oordeel uitsprak.

De stap van Trump leidde verder tot een hele reeks overwegend negatieve reacties uit alle hoeken van samenlevingen. Nog voor Trump met zijn verklaring kwam, liet oud-president Barack Obama weten dat de VS zich nu scharen bij landen die „de toekomst ontkennen”. „Maar zelfs zonder Amerikaans leiderschap”, aldus Obama „heb ik het vertrouwen dat onze staten, steden en bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen”.

Michael Bloomberg

In de VS hebben de staten en steden die zich wel aan het akkoord willen houden zich verenigd onder aanvoering van oud-burgemeester van New York Michael Bloomberg. Met de staten New York, Californië en Washington aan boord vertegenwoordigen zij naar eigen zeggen 10 procent van de broeikasgasemissies van de VS. Ze hebben een fonds opgericht om aan de Amerikaanse ‘Parijs’-verplichtingen te voldoen. Een felle reactie kwam van de burgemeester van Pittsburgh, Bill Peduto. Na Trumps opmerking dat hij gekozen was „om de burgers van Pittsburgh te vertegen woordigen, en niet die van Parijs”, twitterde Peduto: „Pittsburgh staat zij-aan-zij met de wereld en zal het akkoord van Parijs volgen.”

Ook veel grote bedrijven reageerden negatief. Topmannen Elon Musk (Tesla) en Bob Iger (Walt Disney) trokken zich uit protest terug uit de economische adviesraad van het Witte Huis. Vooral in de techsector uitten toplieden hun teleurstelling. De Amerikaanse energiesector hield zich daarentegen op de vlakte. Brancheorganisatie American Petroleum Institute verklaarde dat het nooit een officiële positie had ingenomen over het akkoord. De directeur van de World Coal Association, Benjamin Sporton, zei tegen Reuters dat hij bij de regering Trump gepleit had voor heronderhandelen van het akkoord, met „een rol voor kolen” in toekomstige klimaatafspraken.

In zijn speech zei Trump dat hij zich wil inzetten voor ‘schone steenkool’. De Amerikaanse milieuorganisatie Sierra Club sneerde: „Schone steenkool. Die vind je bij de eenhoorns en de faunen.”

Klimaat: pagina 6-7
    • Maartje Somers