Trumps besluit brengt de wereld tot klimaatinspanning

Uitstap VS uit Klimaatakkoord Landen en bedrijven hekelen de Amerikaanse uitstap uit ‘Parijs’. De vastbeslotenheid de klimaatdoelstellingen toch te halen lijkt juist groter.

De wereld reageert met grote verontwaardiging en vastbeslotenheid op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump de VS terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs.

Verontwaardiging, omdat Trump, zoals EU-president Donald Tusk zei, „een grote fout” maakt door zich buiten de mondiale inspanning te plaatsen om klimaatverandering te vertragen. Vastberadenheid, omdat Trumps besluit de rest van de wereld een extra impuls geeft om, zoals de Franse president Macron het zei – met een sneer naar Trumps campagneslogan – „onze planeet weer groots te maken”.

Aan het slot van hun top in Brussel benadrukten de EU en China vrijdag gezamenlijk door te gaan met de implementatie van ‘Parijs’ „Wij gaan met elkaar verder, zonder de Verenigde Staten”, aldus Tusk.

Donderdagavond, meteen na Trumps aankondiging, gaven de Duitse bondskandselier Merkel, de Franse president Macron en de Italiaanse premier Gentiloni een verklaring uit waarin ze het „momentum” van Parijs „onomkeerbaar” noemden. Anders dan Trump zei kan ‘Parijs’ niet heronderhandeld worden, aldus de drie landen. De Franse president Macron zei in een tv-toespraak: „Vergis je niet in het klimaat. Er is geen plan B omdat er geen planeet B is.”

In het Verenigd Koninkrijk liet Downing Street weten dat premier Theresa May „Trump haar teleurstelling had overgebracht.” De Russische President Poetin zei dat hij weliswaar vond dat de VS in het akkoord hadden moeten blijven, maar dat hij over Trumps keuze geen oordeel uitsprak.

In de VS hebben de staten en steden die zich wel aan het akkoord willen houden zich verenigd onder aanvoering van oud-burgemeester van New York Michael Bloomberg. Ze hebben een fonds opgericht om aan de Amerikaanse ‘Parijs’-verplichtingen te voldoen.

In zijn speech besteedde Trump veel aandacht aan de kolensector en zei dat hij zich wil inzetten voor ‘schone steenkool’. De Amerikaanse milieuorganisatie Sierra Club sneerde: „Schone steenkool. Die vind je bij de eenhoorns en de faunen.”

Klimaat: pagina 14-15