Brieven

Taal en Letters (1)

Denk toch eens aan de D, die verdwijnt ook al

Briefschrijver Chris Schriks schrijft in NRC van 26 mei dat hij de N in onze gesproken taal terug wil: dus geen Buitùhof meer.

Ik ben het volkomen met hem eens dat onze taal op radio en tv door alle rangen en standen verpest wordt, maar die N stoort mij minder dan de D die verdwijnt: De treinen rije niet op tijd, daarvan word je verkouwe, we houwe daar niet van, wie kun je met Pasen verblije? Die invalide ouwe vrouw.

Zo laten we het Nederlands afglije!

Daarnaast hebben de nieuwslezeressen vaak moeite met de letter O: ja, auk die minister. Bij die brand was veel rauk, het was een maui gezicht, de wind waait uit het auste...

Het Groot Dictee der Nederlandse taal is ook al weggewauve !, hoor ik een prominent persoon zeggen.

Wat overblijft is de taal van de sociale media die je moeilijk Nederlands kunt noemen.

Taal en letters (2)

Navunt en Nieuw Zuur

Schriks (26/5) en Van Baren (30/5) doen een oproep om de slot-N terug te krijgen.

Ik heb persoonlijk een probleem met de begin-N in het woord ‘navunt’.

Regelmatig krijg ik „een goede navunt” toegewenst maar ik heb geen idee wat daarmee op mij toekomt. Om dan nog maar te zwijgen over telefoonmarketeers die je „een hele goede navunt” toewensen, altijd een hele, nooit een halve of dubbele.

En nu we het toch over uitspraak hebben: de omroep praat altijd over

een of andere explosieve Ópruimingsdienst, nooit over de Explosíeven Opruimingsdienst, een kwestie van klemtonen.

Gelukkig werkt Sacha de Boer niet meer bij de omroep, zij was de enige die het over een programma Nieuws Uur had – heel verwarrend aangezien

alle anderen het over Nieuw Zuur hadden, een terechte titel overigens.

President Trump

Hoor zijn noodkreet

Een dag voor de Amerikaanse verkiezingen, november vorig jaar, besprak ik met een vriend de optie dat Trump toch de verkiezingen zou winnen. Soms heb je een force of evil nodig om grote veranderingen teweeg te brengen. De Tweede Wereldoorlog was verschrikkelijk, maar het veroorzaakte wel een ongekend welvarend en vredig Europa. De laatste actie van Trump, het opzeggen van ‘Parijs’, zal daarom denk ik ook een positief effect hebben. Wanneer we over tien tot twintig jaar terugkijken, dan zal 1 juni 2017 te boek komen te staan als het begin van een versnellende wereld op het gebied van technologie die het milieu gigantisch gaat helpen. Met dank aan het stupide besluit van Trump om Parijs te schrappen. Is er een keerzijde? Vanzelfsprekend. De Amerikanen hebben hem niet voor niets gekozen. Hij zal de neergang van Amerika, begonnen met de oorlog in Vietnam en de laatste 16 jaar voortgezet door Bush en Obama, afronden. Onder Trump zal Amerika het tweede, derde of vierde belangrijkste land van de wereld worden.

#MakeAmericaGreatAgain is niets meer dan een noodkreet van een land dat op het punt staat zijn positie te verliezen. Met dank aan Trump.