ProRail kan deel wisselstoringen zien aankomen

De spoorbeheerder denkt dat het aantal vertraging fors omlaag kan doordat met nieuwe technieken wisselstoringen te voorspellen zijn.

Amsterdam Centraal.
Amsterdam Centraal. Foto Evert Elzinga/ANP

Het aantal vertragingen op het spoor kan volgens beheerder ProRail met bijna de helft worden teruggebracht. Door het combineren van allerlei computergegevens en de inzet van sensoren kunnen veel wisselstoringen worden voorspeld. Eerste testen in het Datalab van ProRail bemoedigende resultaten zien, zo bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in De Telegraaf.

Jaarlijks gaan ongeveer 1.000 van de 7.000 wissels van de spoorbeheerder kapot. Dit zorgt voor vertragingen van gemiddeld ruim een uur. ProRail heeft daarom maatregelen genomen, verklaart een woordvoerder tegenover de krant.

“Met sensoren en het combineren van allerlei computergegevens kunnen we nu voor sommige typen wissels met 70 tot 90 procent zekerheid voorspellen waar en wanneer het mis gaat. We nemen vanaf deze maand preventief actie door daar gelijk monteurs op af te sturen.”

De wissels zullen worden voorzien van zogeheten hightech sensoren. Daarmee kunnen op afstand afwijkingen in warmte, trillingen en stroomgebruik gemeten worden. Combinatie van die data moet vervolgens leiden tot voorspellingen over waar en wanneer er zich storingen zullen voordoen.

    • Jorg Leijten