Onderzoek DNA Karbaat toegestaan

Donorkinderen Spullen van de overleden directeur van een spermabank mogen worden onderzocht op DNA. Donorkinderen denken dat hij hun vader is.

Veertien donorkinderen en acht ouders mogen spullen van de overleden directeur van een voormalige spermakliniek laten onderzoeken op DNA-sporen. Dat heeft de voorzieningenrechter in Rotterdam vrijdag bepaald. De kinderen vermoeden dat Jan Karbaat hun biologische vader is. Nabestaanden van de vruchtbaarheidsarts waren tegen een DNA-test.

De donorkinderen waren het kort geding begonnen omdat ze vinden dat ze op Karbaat lijken. Ook zou de arts tegen een van hen hebben gezegd dat hij haar vader zou kunnen zijn. Karbaat heeft dat ontkend. De arts overleed in aanloop naar de zitting. Om zijn DNA veilig te stellen zijn gebruiksvoorwerpen in beslag genomen, zoals een tandenborstel.

De rechter heeft nu bepaald dat de spullen mogen worden onderzocht op DNA. De resultaten moeten echter verzegeld blijven tot in een bodemprocedure is uitgemaakt of het DNA van Karbaat mag worden vergeleken met dat van de donorkinderen.

Donorkinderen en familie reageerden emotioneel op het vonnis en applaudisseerden. Ze noemden het „gerechtigheid” en „een belangrijke stap” op weg naar het recht op afstammingsinformatie voor donorkinderen.

Onlangs bleek dat Karbaat zo goed als zeker de vader is van 19 kinderen. Een wettig kind van de arts had zich na diens overlijden tot Fiom gewend, de stichting voor ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. Die vond in de databank waar donorkinderen en anonieme donoren zich kunnen inschrijven een match tussen het DNA van de donorkinderen en het wettige kind van Karbaat. Omdat de bevindingen pas na de zitting naar buiten kwamen, heeft de rechter die niet meegewogen.

Enkele van de 19 door Fiom gematchte kinderen zijn niet verwekt in de kliniek van Karbaat, maar mogelijk in het Zuiderziekenhuis in Rotterdam, waar de arts ook heeft gewerkt, zo meldde AD. Het Maasstad Ziekenhuis, waar het Zuiderziekenhuis in is opgegaan, begint nu een onderzoek.

Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) heeft vrijdag anonieme zaaddonoren van voor 2004 opgeroepen zich bekend te maken. Ze zei dat mannen zo een „een ontzettend goede tweede daad” kunnen doen. Tot 2004 gebeurde zaaddonatie anoniem. De wet is veranderd, maar geldt niet met terugwerkende kracht.

Wie is mijn vader? pagina 10-11