Naoual Bouaali wint publieksjuryprijs mei

Naoual Bouaali

‘Vrede en vrijheid voor iedereen’

„Dit is de Essalam-moskee in Rotterdam-Zuid. Ik loop er elke dag langs, en kom er ook vaak binnen. Het is bij ons om de hoek. Ik kijk er altijd naar. Ik vind het een mooi gebouw, met al die details. Het was vroeg in de ochtend, er zat nog een beetje van die wittige vorst op de takjes. Ik dacht: die takjes samen met de moskee, dat wordt vast een mooi beeld.”

Ze had gelijk: met haar foto wint Naoual Bouaali (21) de publieksjuryprijs van de fotowedstrijd van de maand mei, met als thema ‘Vrijheid’. „Essalam betekent vrede”, vertelt Naoual. „En vrede betekent rustig kunnen leven, zonder ruzie, zonder haat. Zonder oorlog. Het begrip vrede staat voor mij gelijk aan vrijheid, voor iedereen.”

„Een tijd geleden was er een oorlog omdat een grote groep mensen, joden in dit geval, niet de vrijheid had om te mogen geloven in hun eigen God. Datzelfde heeft de islam nu, die staat nu ook onder druk. Maar wij moslims houden helemaal niet van al die vreselijke dingen die je op het nieuws ziet. Wij houden van vrede.”

Lastige dingen

‘Vrijheid betekent vrij kunnen zijn in alles wat je doet, denkt, gelooft, en in wie je bent – zonder dat je door iemand wordt tegengehouden.’ Het is een gedachte zoals die er heel veel staan op de blog van Naoual [www.lovedbyheart.com]. „Ik vind het heerlijk om te schrijven, al sinds ik heel klein was. Verhaaltjes, gedichtjes, dingen waar ik aan denk. Ik vind het vaak moeilijk om lastige dingen te vertellen. Als ik ergens mee zit, schrijf ik dat liever op.”

Of ze maakt foto’s, graag en vaak. „Dagelijks, eigenlijk. Ik ben veel onderweg en zodra ik denk: dat is mooi!, pak ik meteen mijn camera. Dan móet ik daar een foto van maken. En dan maak ik er ook meteen een heleboel. Mensen worden soms helemaal gek van mij. Maar ik wil het perfecte shot hebben, anders heeft het voor mij geen zin.”

De wereld is prachtig

Naoual is net klaar met haar studie marketing en communicatie. Ze twijfelt nog of ze een fotografiecursus gaat volgen. „Ik vind fotograferen geweldig. Vooral van de natuur: bomen, bloemen, zonsopgangen en -ondergangen. De wereld is zo prachtig. Sommige mensen missen dat. Die zien alleen maar de negatieve dingen van het leven. Ik wil met mijn foto’s laten zien dat er juist heel veel te genieten valt. Dat mensen zeggen: ‘O, wow, ik wist niet dat dat bestond!’”

Het thema van de maand juni is ‘Groei’. U kunt uw foto’s insturen tot vrijdag 30 juni, 17.00 uur.