Koenders: relatie met VS op keerpunt

Dat komt volgens de demissionair minister onder meer door het Amerikaanse besluit om uit het klimaatakkoord te stappen.

Demissionair minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) gaf een speech aan de Amerikaanse universiteit Harvard.
Demissionair minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) gaf een speech aan de Amerikaanse universiteit Harvard. Foto ANP

De relatie tussen Nederland en de Verenigde Staten bevindt zich op een keerpunt, onder meer door het besluit van de Amerikaanse president Trump om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Dat heeft demissionair minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) zaterdag gezegd in een speech op de Harvard-universiteit bij de Amerikaanse stad Boston.

Koenders hield de toespraak aan de prestigieuze universiteit ter gelegenheid van het 70-jarig jubileum van het Marshallplan, de Amerikaanse financiële steun waarmee na de Tweede Wereldoorlog in West-Europa de wederopbouw werd ingezet. De demissionair minister liet doorschemeren dat hoewel samenwerking “meer dan ooit nodig is”, Europa zelf verantwoordelijkheid moet nemen:

“Het is onze plicht om onze Amerikaanse vrienden te laten weten wanneer zij een grens overschrijden. Wij zien het in ieders voordeel om het klimaatakkoord in stand te houden. We hopen voor de hele planeet dat deze keuze wordt heroverwogen.”

Koenders vergeleek de Marshallplan-periode met het heden en stelde dat de Amerikanen “ook toen uit eigenbelang handelden” en dat de financiële steun van de VS niet alleen voortkwam uit vrijgevigheid.

Lees ook: VS uit Parijsakkoord: ‘Amerika verdient beter’

Klimaatakkoord

Deze week besloot president Trump de Verenigde Staten terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs. Het akkoord zou de soevereiniteit van de VS aantasten en bovendien nadelige gevolgen hebben voor de economie. Het besluit leidde tot internationale verontwaardiging. Onder meer de Europese Unie en China zeiden het besluit van Trump te betreuren.

In het klimaatakkoord zijn door 195 landen afspraken gemaakt om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen en zo de opwarming van de aarde af te remmen.

    • Etienne Verschuren