Jazzfestival

Organisator Red Light Jazz kreeg sowieso al geen vergunning van de gemeente

Een festival organiseren zonder vergunningen: dat doet Red Light Jazz dit weekend voor het vierde jaar op rij. Festivaldirecteur Marcel Kaatee doet geen aanvraag meer nadat hem naar eigen zeggen door de gemeente in 2013 te verstaan was gegeven beter geen poging te doen. Zijn betrokkenheid, ongeacht in welke functie, zou ertoe leiden dat een vergunning hoogstwaarschijnlijk zou worden geweigerd. Het probleem zou gelegen zijn in de financieringsrelatie van Kaatee met de voor witwassen veroordeelde vastgoedondernemer Jan-Dirk Paarlberg. Dus vindt het jazzfestival niet op buitenpodia plaats, waarvoor een vergunning nodig is, maar binnen, in hotels en cafés in de buurt.

Wellicht verandert dat binnenkort. Volgens Kaatee heeft een ambtenaar nu laten weten dat de eerdere positie van de gemeente herzien wordt. Kaatee: „Er waren een aantal ambtenaren aanwezig bij de perspresentatie. Één daarvan gaf aan dat ze niet meer over het festival en mijn betrokkenheid denken als toen.” Volgens de ondernemer is dat mogelijk het gevolg van de goede organisatie de afgelopen jaren.

Kaatee heeft al lange tijd een wat gespannen verhouding met de gemeente. Zo moest hij in 2012 op grond van de Wet Bibob twee gokhallen sluiten op de Wallen. De laatste tijd waren er ook signalen van dooi: zo komt stadsdeelvoorzitter Boudewijn Oranje voor de tweede keer het festival openen.

Kaatee ziet goede kansen voor een vergunning in de toekomst. Overigens zegt hij wel te begrijpen dat de gemeente eerst wat sceptisch was. „Maar volgens mij hebben we laten zien een leuk en gezellig festival te kunnen neerzetten.”

Een woordvoerder van cultuurwethouder Kajsa Ollongren (D66) laat weten dat „iedereen die dat wil een vergunning moet aanvragen”. Over de situatie in 2013 weet hij niks omdat er toen een ander college was. Wel stelt hij dat de komst van Oranje „veelzeggend” lijkt voor de huidige relatie.

    • Milo van Bokkum