Haatzaaien

OM onderzoekt uitspraken Wilders in Wenen na Oostenrijks rechtshulpverzoek

Het Openbaar Ministerie in Den Haag bestudeert op verzoek van collega’s in Oostenrijk uitlatingen die PVV-leider Geert Wilders twee jaar geleden in Wenen heeft gedaan. Een woordvoerder van het Haagse OM bevestigt dat er een rechtshulpverzoek uit Wenen wordt onderzocht. In 2015 deed de Syrische Oostenrijker Tarafa Baghajati, voorman van de moslimorganisatie IMÖ, aangifte tegen Wilders. Hij voelde zich gediscrimineerd na een rede van Wilders op 27 maart 2015 in Wenen. Wilders was te gast bij zusterpartij FPÖ en noemde de islam een „ideologie van oorlog en haat”. Hij zei ook dat de islam mensen „oproept tot terreur”. Het is onduidelijk of het OM een strafzaak zal aanspannen. Wilders twitterde vrijdag in een reactie. „Onbegrijpelijk. Laat ze boeven en terroristen vangen ipv een politicus vervolgen voor het spreken van de waarheid over de islam.” Wilders werd in december door de Haagse rechtbank veroordeeld voor zijn ‘minder minder’ Marokkanen uitspraak van maart 2014. De rechtbank verklaarde Wilders schuldig aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, maar legde geen straf op. (NRC)