Griezelen met Dries Verhoeven

Foto Willem Popelier

Het moet raar lopen wil Phobiarama van theatermaker Dries Verhoeven niet de festivalhit van het Holland Festival worden. Wat daarbij helpt is dat de voorstelling alle kenmerken van een kermisattractie heeft.

Phobiarama lijkt verdwaald op het statige festival voor elitaire, hoge en internationale kunst, dat behept is met een imago van ondoordringbaarheid. Phobiarama is een spookhuis, waar je op een botsautootje op een rail doorheen gereden wordt. En dan plaatst Verhoeven zijn attractie ook nog eens op het Amsterdamse Mercatorplein, diep in een volkswijk, ver van de culturele instituties.

Het spookhuis is goed voor machtig vertier en talloze griezelmomenten, blijkt bij een bezoek aan Athene, waar de voorstelling begin mei in première ging. In die warme stad lijkt de grote zwarte doos (circa 25 bij 15 meter) van buitenaf op een ruimte waar je de moord stikt. Maar binnen is het kil als in een grafkelder. Bezoekers wordt zelfs aangeraden een truitje aan te doen. De kermisattractie verwijst naar de sfeer van dreiging en angst waarin de wereld verkeert.