Eindeloos schrijven in je schrift

De inspiratie kwam op vakantie in Zuid-Afrika. Sam van Tol (23) studeerde nog en had altijd bedacht dat hij iets met cijfers wilde doen. „Als bijbaan deed ik de administratie van een bedrijf, maar dat vond ik niks. Mijn vader is ondernemer en dat wilde ik ook.” Voor hem was het duidelijk dat het een maatschappelijk geëngageerde onderneming moest worden. „Ik was geïnspireerd door bedrijven als Waka Waka, die energie beschikbaar maken voor mensen die daar geen toegang toe hebben. Ze maken producten die na aanschaf in principe eindeloos gebruikt kunnen worden.”

In Zuid-Afrika besloot hij te onderzoeken welke problemen zich daar voordeden. „Op scholen bleek een hoge nood aan lesmateriaal te zijn. Eigenlijk wordt er vooral geïnvesteerd in scholen, maar niet in de continuïteit van het lesgeven, zoals het verstrekken van pennen en schriften.” Dat analfabetisme en ongeletterdheid daar een gevolg van zijn was voor hem aanleiding om op zoek te gaan naar een oplossing. Hij bedacht ‘Correctbook’, een schrift dat je net als een whiteboard kunt uitwissen als het vol is.

Een kwart van de omzet van de schriften die hij verkoopt aan consumenten en tien procent van de verkoop aan bedrijven gaat in de vorm van Correctbooks naar Zuid-Afrika. Daar werken inmiddels 2.500 kinderen met de schriften, op acht scholen. ,,Voor hen is het meer dan een schrift. Die kinderen willen zo graag tekenen en schrijven. Wat mij betreft begint daarmee ook je persoonlijke ontwikkeling.”

In het laatste jaar van zijn studie startte hij een crowdfunding voor het startkapitaal van zijn bedrijf. „Ik had ongeveer 7.000 euro nodig en heb een kleine 10.000 euro opgehaald. Het product spreekt mensen in het begin aan als leuke gadget, maar ik merk dat ze het nu zien als een sociale beweging waar ze graag bij aan willen aanhaken.” Die erkenning blijkt onder meer uit het winnen van de Rotterdamse Startersprijs dit jaar. Van Tol heeft niet de pretentie dat zijn product analfabetisme compleet kan oplossen. „Maar het genereert wel aandacht voor een onderbelicht probleem, en dat is de eerste stap om analfabetisme te bestrijden.” De schriften en notitieblokken zijn te koop vanaf 6 tot 20 euro.

    • Tara Lewis