‘Diep gelukkig als Heintje keihard Bach zingt’

Foto Merlijn Doomernik

Annebeth Webb (42), violist Concertgebouworkest; Hein Wiedijk (54), klarinettist Concertgebouworkest, met hun kinderen Amelia (9), Lotta (11), Piet (13) en Heintje (7), viool.

Hein Wiedijk: „Laatst zei iemand: ‘Jullie zijn altijd met muziek bezig. De rest van het leven komt er een beetje bij.’ Dat klopt wel. Lotta en Amelia spelen bij de Jonge Strijkers Amsterdam, die onlangs in het Concertgebouw speelden om Erik Scherder te steunen in zijn betoog dat muziek goed is voor je hersenen. En zo is het! Doe je kind op sport. Op muziek. En ja: dat kost tijd. Soms heb ik met Piet een uur op een stuk zitten werken en denk pas dan: wat moest ik zelf ook weer? Maar een kind is geen stereo die je even aanzet en dan komt er muziek uit. Je moet er energie in stoppen. En dat is ook geweldig leuk: laatst zat Heintje keihard Bach te zingen op de stang van mijn fiets, en dan ben ik diep gelukkig. Maar met chips voor de tv, daarvoor hebben we geen tijd.

De kinderen zijn rond hun vierde begonnen met viool. Ik kom zelf niet uit een muzikaal gezin. Annebeth ook niet. Of onze kinderen erin doorgaan weet ik niet. Lotta zou wel willen, zegt ze. Piet zou het makkelijk kunnen. Ik zou het ook wel leuk vinden. Maar het is uiteindelijk hun keuze.”