Kijk in de kast van kookboekenschrijver en tv-kok Yvette van Boven

Foto Daan Brand

tBijna een jaar geleden verhuisde kookboekenschrijver en tv-kok Yvette van Boven (48) met fotograaf Oof Verschuren en hond Marie van een etage in het centrum van Amsterdam naar een dijkhuis in Amsterdam-Noord. De onderste etage is helemaal keuken, plus keukenberging.

Van Boven krijgt van alles toegestuurd, van fabrikanten en van fans, en is altijd op rommelmarkten aan het zoeken naar mooie borden en los bestek voor de fotografie van haar gerechten. Maar aan haar eikenhouten keuken is die niet-aflatende toevoer van nieuwe dingen niet te merken. Van Boven is namelijk erg netjes – „Dat is nou eenmaal zo.”

In de 24 laden liggen bakvormen bij bakvormen, tipjes (sausbakjes) bij tipjes. Er is een plankje met ‘flesjes westers’ en een met ‘flesjes oosters’, een speciale la voor „dingen met een beetje gekke vorm en een volume van ongeveer een liter”, zoals staafmixers.

Van Boven: „Als we hier filmen, halen we vaak dingen weg uit de keuken. Dan wil iedereen helpen ze weer terug te zetten. Dat doe ik liever zelf. Niet uit dwangmatigheid, ik wil gewoon precies weten waar alles staat. Nou ja, eigenlijk is dat wel dwangmatig.”

    • Milou van Rossum