België

‘Leider’ van aanslagen in 2015 in Parijs gearresteerd

Franse vlaggen bij de nationale herdenking van Bataclan, 2015.
Franse vlaggen bij de nationale herdenking van Bataclan, 2015. EPA/Ian Langsdon

In België is een man gearresteerd die een leidende rol zou hebben gehad bij de aanslagen in Parijs op 13 november 2015. Het gaat om de 31-jarige Yassine A.. Hij wordt verdacht van moord en deelname aan een terroristische organisatie. Dat meldde persbureau Reuters vrijdag. Het Belgische OM had de man vorige maand aangehouden in verband met een andere terreurzaak, en sindsdien zit A. vast. Hij had volgens de Belgische autoriteiten een leidende rol bij de aanslagen in de Franse hoofdstad. Yassine A. is de broer van Oussama A., die wordt gezien als het brein achter de aanslagen op luchthaven Zaventem en in Brussel in 2016. Op 13 november 2015 vielen 130 doden bij terroristische aanslagen op verschillende locaties in Parijs. De meeste doden vielen in concertzaal Bataclan. Vlak na de aanslagen werden verschillende verdachten opgepakt in de Brusselse gemeente Molenbeek. (NRC)

    • Heleen Gorris