Zeven doden bij terreuraanvallen in hartje Londen

Een busje is zaterdagavond laat ingereden op voetgangers op de London Bridge. De politie meldt ook aanvallen met messen. Bij de aanslag zijn zeker zeven doden en dertig gewonden gevallen.

Mensen vluchten weg over de Borough High Street nadat een busje inreed op voetgangers op de London Bridge. Dominic Lipinski/PA via AP.

Op de London Bridge in Londen is een bestelbusje ingereden op voetgangers. Bij de nabijgelegen Borough Market zijn daarna aanvallen uitgevoerd met messen op willekeurige voorbijgangers door mannen die uit het busje stapten. De politie spreekt van ‘terreurdaden’.

Bij de aanslagen zijn volgens de politie zeven doden gevallen. De Londense ambulancedienst meldde zondagochtend vroeg dat er in totaal zeker 48 gewonden naar vijf verschillende ziekenhuizen zijn gebracht.

De drie daders zijn al snel door agenten gedood en de politie gaat er van uit dat er geen andere verdachten meer op de vlucht zijn. De terroristen leken bomgordels te dragen, maar die bleken nep te zijn.

Twitter avatar metpoliceuk Metropolitan Police AC Rowley confirmed “At this stage, we believe that six people have died in addition to the three attackers shot dead by police.”
Twitter avatar metpoliceuk Metropolitan Police At 0025hrs 4/6/17 the incidents at #LondonBridge & #BoroughMarket were declared as terrorist incidents.

Volgens een verslaggeefster van de BBC reed het witte bestelbusje zo’n 80 kilometer per uur. De BBC-verslaggeefster zag vijf mensen behandeld worden aan hun verwondingen. Ook zag ze een man worden gearresteerd, hij kreeg handboeien om en had zijn shirt uit.

‘Doorgesneden kelen’

Ooggetuigen zeggen tegen Reuters en andere media ook mensen te hebben gezien met wonden door messteken en doorgesneden kelen.

Een taxichauffeur vertelt tegen de BBC:

“Er kwam een bestelbusje van de London Bridge en die reed tussen de stoplichten door tegen de trappen aan. Daarbij zijn meerdere mensen omver gereden. Daarna stapten drie mannen uit met grote messen van zeker 30 centimeter groot en die staken in Borough High Street willekeurig mensen neer.”

De politie bevestigt dat er bij de Borough Market steekpartijen zijn geweest en er zijn daar ook schoten gelost:

Twitter avatar metpoliceuk Metropolitan Police Officers have then responded to reports of stabbings in #BoroughMarket. Armed officers responded and shots have been fired. 2/3

Volgens CNN zijn er twee mensen neergestoken in een restaurant bij de Borough Market. Een serveerster zou in haar keel zijn gestoken en een man in zijn rug.

Een verslaggever van de BBC zegt ook politieagenten te hebben gezien met bloed op hun mouwen en uniformen. Volgens de officiële meldingen is één agent gewond geraakt. Hij verkeert niet in levensgevaar.

Will Oliver/EPA

Gecontroleerde explosies

Rond 02.30 uur Nederlandse tijd zijn zeker drie explosies gehoord vlakbij de Borough Market, melden verslaggevers van Reuters en de Britse krant The Sun. Volgens The Sun ging het om door de politie gecontroleerde explosies.

Het nabij de London Bridge gelegen metrostation is op last van de politie gesloten en op de brug lopen gewapende agenten rond. De brug zelf is ook aan beide kanten afgesloten en blijft dat voor de rest van de nacht.

De politie riep mensen op zo snel als ze konden weg te rennen, meldt de BBC. Vele mensen vluchtten doodsbang weg met tranen in de ogen en zonder kwijtgeraakte vrienden. Op Twitter raadde de politie mensen aan zich te verstoppen en te bellen zodra dat kan:

Ook in het verderop in Zuid-Londen gelegen Vauxhall was een steekpartij, maar de politie liet later weten dat dat niks te maken heeft met wat er is gebeurd op de London Bridge en op Borough Market:

Politieke reacties: laffe aanval

De Britse premier Theresa May houdt zondag een spoedbijeenkomst met de hulpdiensten. May sprak in de nacht van zaterdag op zondag haar dank uit aan de politiemensen en andere hulpdiensten die op de plaats des onheils aan het werk zijn: “Onze gedachten zijn bij degenen die bij dit verschrikkelijke incident betrokken zijn.”

Burgemeester Sadiq Khan van Londen noemt de aanslag “een moedwillige en laffe aanval op onschuldige inwoners van Londen en bezoekers die genoten van hun zaterdagavond” en noemt nog geen aantallen doden en gewonden omdat hij nog niet alle details heeft.

Twitter avatar MayorofLondon Mayor of London My statement on the cowardly terrorist attack in London tonight: https://t.co/PaGXogN60N
Please continue to follow… https://t.co/NsSlBrgbal

The Metropolitan Police are responding to the horrific terrorist attack at London Bridge and Borough Market.My…

Geplaatst door Mayor of London op zaterdag 3 juni 2017

Ook de Amerikaanse president Donald Trump heeft gereageerd. Trump liet op Twitter weten dat “we slim, waakzaam en sterk moeten zijn.” Ook ziet hij in dit incident het bewijs dat een inreisverbod noodzakelijk is: “De rechtbanken moeten onze rechten teruggeven. We hebben het inreisverbod nodig als extra veiligheid.”

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump We need to be smart, vigilant and tough. We need the courts to give us back our rights. We need the Travel Ban as an extra level of safety!

De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn spreekt van “brute en schokkende incidenten”. Zijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun families:

Twitter avatar jeremycorbyn Jeremy Corbyn Brutal and shocking incidents reported in London. My thoughts are with the victims and their families. Thank you to the emergency services.

Komende donderdag zijn er verkiezingen in Groot-Brittannië.

Eerdere aanslagen in Engeland

In maart was er in Londen een aanslag met een auto op voetgangers op de Westminster Bridge, vlakbij de parlementsgebouwen. Toen reed een 52-jarige man hard over de stoep alvorens hij tot stilstand kwam tegen een hek. Daarop stapte hij uit en stak een politieman dood. Daarna werd hij neergeschoten. Bij die aanslag kwamen in totaal vijf mensen om.

Bij een concert van Ariana Grande op 22 mei in Manchester vielen 22 doden nadat een man zich tussen de jonge fans opblies met een bom.