Waarom heeft deze net ontdekte kikker een doorzichtige buik?

Er zijn weinig kikkers met zo’n buik. De hele huid over buik en borst is doorzichtig. Het is een nieuw ontdekte soort Latijns-Amerikaanse glaskikker. Deze soort, Hyalinobatrachium yaku, leeft in het Amazonewoud in Ecuador. Er zijn nu zo’n dertig verwante soorten glaskikkers beschreven. Die hebben allemaal deze typische onderkant. In de borst van het kikkertje is zijn rode hart te zien. De lever en de darmen lichten juist wit op. Die organen zijn bij glaskikkers bedekt met reflecterende cellen.

Het ziet er kwetsbaar uit, en biologen weten niet wat het evolutionaire voordeel is van zo’n anatomie. Bioloog Juan Guayasamin uit Quito beschreef de nieuwe soort op 12 mei in Zookeys - deze week kwam er een persbericht over. Guayasamin speculeert dat het ongewone uiterlijk de kikkers beschermt tegen belagers die zo’n uiterlijk niet verwachten. „En een ander aantrekkelijk idee is dat een doorzichtige huid energie bespaart.” Voor mensen was deze kikkersoort H. yaku in ieder geval niet gemakkelijk te vinden – al kwam dat niet door zijn rare buik. De kikkertjes zijn prachtig groen en maar 2 centimeter lang. Bovendien zijn ze alleen te vinden als ze roepen, in de avonden van de paartijd. Dan zitten mannetjes te piepen (ze kwaken niet) vanaf de onderkant van bladeren.

    • Hester van Santen