Vliegramp Smolensk

Verkeerde resten in kist van oud-president Kaczynski

In de doodskisten van de slachtoffers van de vliegramp bij de Russische stad Smolensk blijken lichaamsdelen door elkaar te zijn gehusseld. Niet alleen ontdekten onderzoekers dat de kist van de Poolse oud-president Lech Kaczynski resten van nog twee andere personen bevat, ook in elf andere kisten troffen zij overblijfselen van anderen aan.

Dat verklaarden Poolse autoriteiten donderdag naar aanleiding van opgravingen die onderdeel zijn van nieuw onderzoek naar de crash. ‘Smolensk’ is al jaren onderwerp van een diep polariserend debat in de Poolse samenleving.

Volgens eerdere onderzoeken, van Rusland en de regering van oud-premier Tusk, werd de ramp, die in 2010 aan 96 personen het leven kostte, veroorzaakt door menselijke fouten en slecht weer.

Maar een commissie van regeringspartij PiS beweert dat een explosie het vliegtuig neerhaalde. Bovendien stelt PiS-partijleider Jaroslaw Kaczynski, broer van de omgekomen president, dat Tusk medeverantwoordelijk is voor de crash en de ware oorzaak toedekt.

Het PiS-kabinet hoopt dat de opgraving van de lichamen nieuwe feiten aan het licht zal brengen. Het plan om de kisten te openen leidde eerder tot controverse onder de nabestaanden van de ramp.

    • Roeland Termote