Venezuela

Maduro wil referendum over grondwet, dodental demonstraties loopt op tot 62

President Maduro van Venezuela. Foto Federico Parra/AFP

President Nicolas Maduro van Venezuela wil dat er een raadgevend referendum komt over een nieuwe grondwet. Dat heeft hij donderdag gezegd in een televisietoespraak. De plannen voor een nieuwe grondwet in het door onrust en schaarste geteisterde land zijn omstreden. Critici verwijten Maduro dat hij macht naar zich toetrekt.

De grondwet moet worden opgesteld door een speciale volksvergadering. Maduro zegt dat daar vooral arbeiders, vrouwen, boeren en leden van inheemse bevolkingsgroepen in komen, maar de oppositie vermoedt dat hij de volksvergadering samenstelt uit aanhangers. Donderdag riep Maduro onder meer zijn vrouw en andere hoge functionarissen uit zijn partij op om zich kandidaat te stellen.

Er zijn in Venezuela al maanden grootschalige protesten aan de gang wegens onvrede over Maduro’s beleid. Bij die protesten zijn 62 doden gevallen. Demonstranten eisen dat de presidentsverkiezingen van 2018 worden vervroegd.

De economische situatie in Venezuela is schrijnend. De inflatie kan dit jaar oplopen tot 1.600 procent, er zijn grote tekorten aan voedsel en medicijnen. Ondertussen verandert het land in een dictatuur. Het parlement, waarin de oppositie een meerderheid heeft, is buitenspel gezet, kritische media worden de mond gesnoerd en veel politieke tegenstanders zitten gevangen. (Reuters)

    • Joram Bolle