De Thuisko: Gevulde appeltjes

Dit is een van de weinige recepten uit het kookboek waarvan ik vooraf mijn twijfels over had. Appels met pindakaas, ik zie het niet zo gebeuren. Maar het is daarmee wel een van de origineelste recepten uit dit boek, en we moeten zo nu en dan blijven experimenteren. Het is dus aan u welke pindakaas u hiervoor gebruikt, of dat nu de zelfgemaakte variant is of een wat romigere versie met stukjes noot uit de supermarkt.

Verwarm de oven voor tot 180 graden (heteluchtoven 160 graden). Verwijder het klokhuis van de appels met een appelboor. Gebruik een scherp mesje om de appel nog iets verder uit te hollen, maar doe dit vooral in het bovenste deel van de appel, zodat hij straks in de oven nog een beetje stevigheid behoudt. Meng in een klein kommetje de rozijnen met de pindakaas en speculaaskruiden. Zet de appels in een ingevette ovenschaal en verdeel de vulling over de appels. Maak een kruimeldeeg door bloem, roomboter en havermout te mengen in een keukenmachine, net zolang totdat het lijkt op broodkruim. Verdeel de deegkruimels over de appels. Bak de appels in ongeveer 25 minuten af.