Recensie

The New York Times schrapt zijn eigen ombudsman, want ‘niet van deze tijd’

De toonaangevende Amerikaanse krant The New York Times zet zijn ombudsman deze vrijdag op straat. De New York Times-uitgever schreef woensdag in een intern memo dat de ombudsman, die binnen de redactie de lezers vertegenwoordigt, niet meer van deze tijd is. De huidige ombudsman Liz Spayd zou eigenlijk nog tot midden 2018 in functie blijven.

Uitgever Arthur Sulzberger Jr. noemde de volgers op sociale media en lezers op het internet „een collectieve waakhond”. „Waakzamer en krachtiger dan één persoon ooit kan zijn”. De krant introduceerde de functie van ‘public editor’ in 2003, na een plagiaatschandaal. Het ontslag van de ombudsman maakt onderdeel uit van een reorganisatie met vertrekpremies voor eindredacteuren. The New York Times timmert vooral online aan de weg. De krant wordt regelmatig aangevallen door president Donald Trump. Sinds Trump vorig jaar opkwam, zijn er 514.000 digitale abonnees bijgekomen. In totaal heeft de krant meer dan drie miljoen abonnees.

Commentaar pagina 17
    • Romy van der Poel