SGP stelt harde voorwaarde aan steun voor minderheidskabinet

SGP-leider Kees van der Staaij hoopt dat zijn partij een nieuw kabinet constructief tegemoet kan treden, tenzij er voorstellen rond stervenshulp voor ouderen komen “die ons fulltime in de oppositiebanken drijven”.

Foto Merlijn Doomernik
Foto Merlijn Doomernik Kees van der Staaij.

Een minderheidskabinet krijgt geen enkele steun van de SGP als dat gaat werken aan medisch-ethische onderwerpen, zoals een voltooid leven-wet, legaal meerouderschap of een wietwet. Dat zegt SGP-leider Kees van der Staaij tegen NRC.

Met die uitspraak zet Van der Staaij druk op de – al moeizame – kabinetsformatie. D66 beschouwt deze thema’s als kroonjuwelen, maar ziet de mogelijkheden om ze binnen te halen nu steeds schaarser worden.

Zoals het er nu uitziet, kan alleen een meerderheidscoalitie van VVD, CDA, D66 en GroenLinks met nieuwe medisch-ethische wetgeving komen. CDA ziet bijvoorbeeld een voltooid-leven-wet ook niet zitten, maar zou mogelijk toestaan dat er buiten het regeerakkoord om over gestemd zou worden.

Lees ook het interview met Kees van der Staaij: ‘Reken niet zomaar op de SGP’

Met de ChristenUnie, de andere mogelijkheid voor een meerderheidsregering, wordt dat te moeilijk. D66 wil om die reden niet eens met die partij aan onderhandelingen beginnen.

De optie daarna is een minderheidskabinet. Dan zal er steeds naar steun moeten worden gezocht in de Tweede en Eerste Kamer.

De afgelopen twee kabinetten werd die vaak gevonden bij de SGP, met drie zetels in de Tweede Kamer en 2 in de senaat. De partij staat bekend staat als uiterst loyaal.

Van der Staaij laat die houding nu varen. Hij zegt: „Het ligt niet voor de hand dat wij een minderheidskabinet steunen dat op gevoelige onderwerpen in onze ogen verkeerde stappen zet.”

Dat geldt ook als de SGP bijvoorbeeld miljarden zou kunnen binnenhalen voor Defensie. „Om in zo’n geval te accepteren dat ze met een andere Kamermeerderheid het vierouderschap regelen en dat er een wietwet komt of het voltooid-leven-voorstel mogelijk wordt gemaakt? Nee, zo werkt dat niet.”

    • Enzo van Steenbergen
    • Petra de Koning