Probleemleningen

Brussel keurt redding wankele Italiaanse bank Monte dei Paschi di Siena goed

Monte dei Paschi Italië mag Monte dei Paschi herkapitaliseren, als de bank alle probleemleningen van de hand doet. Dat gaat de belastingbetaler geld kosten.

De Europese Commissie heeft een principeakkoord gesloten met de Italiaanse regering over de voorwaarden voor redding van de noodlijdende bank Monte dei Paschi di Siena. Dit maakte de Commissie donderdag bekend. De deal maakt de weg vrij voor een kapitaalinjectie van de bank door de Italiaanse overheid. De Europese Centrale Bank stelde in december dat Monte dei Paschi, de op twee na grootste bank van Italië, 8,8 miljard euro aan kapitaal nodig heeft. De bank, jarenlang slecht bestuurd, zwicht onder een berg probleemleningen die burgers en bedrijven niet of onvolledig kunnen terugbetalen. Italië zette 20 miljard euro opzij voor herkapitalisatie van meerdere wankele banken. Voor de redding van Monte dei Paschi moest Rome echter wachten op het fiat van Brussel, omdat de kapitaalinjectie moet voldoen aan EU-regels voor staatssteun. Na maanden van taaie onderhandelingen heeft Brussel nu bedongen dat Monte dei Paschi alle probleemleningen, volgens Italiaanse media gaat het om 29 miljard euro, moet verkopen tegen marktprijzen. Om de verliezen op te vangen, moet de bank efficiënter werken. (NRC)