Kopstuk aanslag Parijs 2015 gearresteerd

De 31-jarige man werd in België gearresteerd. Hij zou een leidende rol hebben gehad bij de aanslagen.

Archiefbeeld uit januari 2017 van politie-invallen in de Brusselse wijk Molenbeek.
Archiefbeeld uit januari 2017 van politie-invallen in de Brusselse wijk Molenbeek. Foto Olivier Hoslet/EPA

In België is een man gearresteerd in verband met de aanslagen in Parijs op 13 november 2015. Het gaat om de 31-jarige Yassine A.. Hij wordt verdacht van moord en deelname aan een terroristische organisatie. Dat meldt persbureau Reuters vrijdag.

Twitter avatar ReutersWorld Reuters World Belgium arrests man in connection with Paris attacks https://t.co/JFB4xnuOTl

Het Belgische OM had de man vorige maand aangehouden in verband met een andere terreurzaak, en sindsdien zit A. vast. Hij had volgens de Belgische autoriteiten een leidende rol bij de aanslagen in de Franse hoofdstad. Yassina A. is de broer van Oussama A., die wordt gezien als het brein achter de aanslag op luchthaven Zaventem en Brussel.

Lees ook: Het terreurnetwerk uit Molenbeek

Bataclan

Op 13 november 2015 vielen 130 doden bij terroristische aanslagen op verschillende locaties in Parijs. De meeste doden vielen tijdens een concert van de band Eagles of Death Metal in concertzaal Bataclan. Daar openden terroristen het vuur op de feestende menigte. De aanslag werd opgeëist door IS.

Vlak na de aanslagen werden verschillende verdachten opgepakt in de Brusselse wijk Molenbeek. Vijftien van hen kregen celstraffen oplopend tot zestien jaar. In december 2016 werd er in Duitsland nog een verdachte opgepakt die ook onderdeel waren van het terreurnetwerk.

    • Heleen Gorris