Libië

Vermiste Nederlandse vrouw blijkt gearresteerd door Libische autoriteiten

De sinds vrijdag in de Libische hoofdstad Tripoli vermiste Yvonne Snitjer (48) blijkt door Libische autoriteiten opgepakt. Gevreesd werd dat Snitjer, die af toe schrijft voor opiniesite Joop.nl, was ontvoerd door een van de vele milities in het land. Inmiddels is duidelijk dat Snitjer is opgepakt omdat ze foto’s en flimpjes maakte van ongeregeldheden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bij de door de Verenigde Naties erkende Libische regering een verzoek ingediend om haar te bezoeken. Snitjer werkt en woont sinds 2013 in Tripoli waar ze een onderwijscentrum heeft opgezet. Daarvoor werkte ze als noodhulpcoördinator bij het Rode Kruis. Directe collega Merlijn Stoffels leerde haar kennen als een „bevlogen vrouw”. Twee weken geleden gaf Snitjer nog gastcolleges aan de Hogeschool Stenden in Leeuwarden. (NRC)