Kinderen Zuid-Soedan overlijden door niet-steriele inenting

De kinderen werden met dezelfde niet-steriele naald geprikt. Vijftien van hen overleden.

Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie. Foto Koen Suyk/ANP

In Zuid-Soedan zijn vijftien kinderen overleden na het gebruik van dezelfde, niet-steriele injectienaald bij een inenting tegen de mazelen. Dat meldt persbureau AFP vrijdag.

De slachtoffers vielen in de provincie Kapoeta. Naast de vijftien doden werden nog ruim dertig kinderen ziek. Zij kregen koorts en diarree, maar overleden niet.

De minister van Gezondheid van Zuid-Soedan heeft gezegd dat de doden zijn gevallen door een menselijke fout. De regering gaat onderzoeken wie verantwoordelijk is voor de inentingen.

Hulp

De vaccins waren verstrekt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en waren onderdeel van een grootschalig vaccinatieproject. De WHO had ook trainingen gegeven in het land. Of de WHO toezicht hield op het inentingsproces is niet bekend. AFP meldt dat de vaccinaties bij andere kinderen door zullen gaan.

Lees ook: Het geldspoor van Giro 555 naar Zuid-Soedan

Zuid-Soedan wordt sinds 2013 geteisterd door oorlog en honger. Er zijn inmiddels duizenden doden gevallen en ruim een miljoen mensen hebben het land ontvlucht. Militaire milities en regeringstroepen bezetten delen van het land, dat in 2011 onafhankelijk werd. Inwoners worden sindsdien beroofd, gemarteld en verkracht.

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel werd de suggestie gewekt dat er sprake was van overlijden door de vaccinatie. Dat is onjuist, de kinderen waren ziek geworden doordat dezelfde naald was gebruikt.

    • Heleen Gorris