Kiesraad: ontwikkel elektronisch telbaar stembiljet

Kiezers klaagden over de grootte van het formulier, ook mocht software niet altijd gebruikt worden.

Het tellen van de stemmen in het stadhuis in Den Haag.
Het tellen van de stemmen in het stadhuis in Den Haag. Foto Marten van Dijl/ANP

Het nieuwe kabinet moet een verbeterd stemformulier ontwerpen dat bij voorkeur elektronisch telbaar is. Dat adviseert de Kiesraad na de gang van zaken rondom de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen te hebben geanalyseerd.

Kiezers klaagden onder meer over de grootte van het biljet, waardoor het lastig kon zijn de kandidaat van voorkeur te vinden. Er stonden 28 partijen op het formulier, waar dat er bij de vorige verkiezingen nog 21 waren. Vanwege de hoge opkomst waren op sommige stembureaus de biljetten op. Het formaat van het biljet maakt het soms moeilijk om bij te drukken, zegt de Kiesraad.

Lees ook dit opiniestuk: Waarom geen stembiljet met kandidaten in een cirkel?

In Nijmegen werd zelfs een stembiljet onder het kopieerapparaat gelegd om in extra formulieren te kunnen voorzien. Ook zijn stembussen door de grootte eerder vol en kost het meer moeite om de stem te tellen.

Hackers

Na berichtgeving dat het computerprogramma OSV mogelijk niet goed genoeg beveiligd zou zijn tegen hackers, werd in februari besloten dat niet bij alle stadia van het telproces software gebruikt mocht worden.

Lees ook dit stuk over hoe de stemmen werden geteld

Om dat probleem op te lossen pleit de Kiesraad niet voor het opnieuw invoeren van elektronisch stemmen, maar wel voor stemformulieren die elektronisch scanbaar zijn. “De Kiesraad dringt aan op het houden van experimenten hiermee.”

Demissionair minister Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) probeerde vorig jaar al voor elkaar te krijgen dat met een nieuw stembiljet geëxperimenteerd kon worden. Op dat stembiljet zouden alleen de partijnamen en kandidaatnummers komen te staan. De namen van de kandidaten zouden dan op een poster in het stemhokje hangen. De Tweede Kamer wees het voorstel af.

    • Joram Bolle