Het was niet het Kremlin, hoogstens patriottische Russische hackers, zegt Poetin

Waren het de Russen? President Vladimir Poetin kon het moeilijk ontkennen. Maar zoals zo vaak was zijn opmerking donderdag, tijdens het World Economic Forum in Sint-Peterburg, omgeven met vaagheden.

Poetin werd bevraagd over het grootste schandaal in de Amerikaanse politieke geschiedenis sinds Richard Nixon: de inbraak van de computers van de Democratische Partij in de aanloop naar de verkiezing van Donald Trump. De Amerikaanse inlichtingendiensten waren er niet alleen van overtuigd dat de Russen betrokken waren bij het hacken van mailboxen van de Democratische partij, maar begin dit jaar gaven ze aan dat Rusland de verkiezingen in tientallen landen probeerde te beïnvloeden.

Dat de hack van de ‘DNC’ het werk was van Russen, wordt door niemand in twijfel getrokken. Noch door de Amerikaanse veiligheidsdiensten, noch door talloze commerciële veiligheidsbureaus die de inbraak hebben onderzocht. Tijdens de verkiezingscampagne waren maar liefst twee Russische hackersgroepen actief op de servers van de DNC: ‘Cozy Bear’ en ‘Fancy Bear’. De eerste groep wordt door internationale veiligheidsexperts in verband gebracht met de Russische veiligheidsdienst FSB, de tweede met de militaire veiligheidsdienst GROe.

Zo ver wilde Poetin niet gaan. De Russische president zei dat hij niet kon uitsluiten dat „patriottische hackers” de Democratische Partij hadden aangevallen. Tegelijkertijd liet hij weten dat het Kremlin niets te maken had met de inbraak. „Op het overheidsniveau hadden we niets te maken met de hack.”

Dat klonk alsof de Russische president zijn woorden zorgvuldig koos. Toen het niet meer te ontkennen viel dat Russische militairen vochten in het oosten van Oekraïne liet het Kremlin weten dat het ging om ‘vakantiegangers’. Toen de Krim in 2014 werd bezet door ‘groene mannetjes’ liet Poetin zelf weten dat ‘iedereen’ in een willekeurige dumpzaak een camouflagepak kon kopen.

Een jaar later gaf Poetin meer duidelijkheid. Ja het waren Russische Special Forces op de Krim, en ja: het commando kwam van hem persoonlijk.