Harde kritiek op Trumps exit Parijs-akkoord

Regeringsleiders en invloedrijke CEO’s uit het bedrijfsleven reageren zeer teleurgesteld op de beslissing van president Trump om te stoppen met het klimaatakkoord van Parijs.

Demonstranten protesteren voor het Witte Huis tegen de aankondiging van president Donald Trump om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen.
Demonstranten protesteren voor het Witte Huis tegen de aankondiging van president Donald Trump om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Foto Paul J. Richards/AFP

Regeringsleiders en invloedrijke CEO’s uit het bedrijfsleven uiten harde kritiek op Trumps beslissing om het klimaatakkoord van Parijs op te zeggen. De Amerikaanse president liet donderdagmiddag (lokale tijd) weten dat het akkoord slecht is voor Amerika en de soevereiniteit aantast. Trump wil een eerlijker akkkoord voor de VS, maar wanneer dit niet lukt “dan is het ook prima”.

De WMO, de meteorologische dienst van de Verenigde Naties, schat dat het vertrek van de Verenigde Staten uit het klimaatverdrag zorgt voor een temperatuurstijging van 0,3 graden aan het eind van deze eeuw. Dat zei WMO-klimaatonderzoeker Deon Terblanche op vrijdag tijdens een persconferentie in de Zwitserse stad Genéve. De schatting gaat uit van het somberste scenario. Het is volgens Terblanche nog onduidelijk wat het besluit van Trump betekent voor de uitstoot van broeikasgassen.

Na China is de VS de grootste vervuiler ter wereld. In het klimaatakkoord van Parijs is vastgelegd dat de temperatuurstijging niet meer mag zijn dan 2 graden Celsius.

EU-landen: nieuwe onderhandelingen niet mogelijk

In een gezamenlijke verklaring hebben Duitsland, Frankrijk en Italië president Trump gewaarschuwd dat nieuwe onderhandelingen niet mogelijk zijn. In de Britse pers ontstond verwarring over de positie van premier Theresa May. Zij liet later in een telefonisch gesprek met Trump weten dat ze “teleurgesteld” is in zijn beslissing, zo meldt de BBC.

Miguel Arias Canente, klimaatcommissaris binnen de Europese Unie, spreekt van een “verdrietige dag” voor de wereld.

Twitter avatar MAC_europa Miguel Arias Cañete A sad day for the global community, but the #ParisAgreement will endure. The world can count on Europe. EU statement https://t.co/MeI9jov4Zf

De Japanse minister van Milieu, Koichi Yamamoto, is niet “alleen teleurgesteld, maar ook woedend” op het besluit van Trump. Zijn collega-minister van Financiën Taro Aso haalt ongekend hard uit naar de westerse bondgenoot door te refereren naar de Amerikaanse belissing om uit de League of Nations (voorloper van de Verenigde Naties) te stappen.

“Wie creëerde de League of Nations? Dat was de Verenigde Staten. En toen het bestond, wie wilde niet meedoen? De Verenigde Staten. Dat laat zien hoe zij zich gedragen”.

In een verklaring stelt Antonio Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, dat klimaatverandering elk land en elk continent treft. Maatregelen zijn volgens Guterres niet alleen noodzakelijk, het levert ook veel op.

Macron: make our planet great again

De Franse president Emmanuel Macron respecteert het besluit van Trump, maar denkt dat het een grote fout is voor de toekomst van onze planeet. Macron positioneert zich als de nieuwe voorvechter voor klimaatbescherming en roept iedereen op die het klimaat een warm hart toedraagt om naar Frankrijk te komen, zo laat hij weten in een videoboodschap. Met een duidelijke verwijzing naar Trumps campagneleus sluit Marcron af met de woorden: “make our planet great again”.

Een woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin noemt het klimaatakkoord van Parijs “erg belangrijk”. Maar voegt er aan toe dat de implementatie van het verdrag niet zo effectief is “zonder de belangrijkste handtekeningen”. Zonder de Verenigde Staten te noemen liet de Chinese premier Li Keqiang weten dat zijn land “in de afgelopen jaren zich heeft gehouden aan de verplichtingen” en een van de eerste landen was die het Parijs-akkoord van 2015 had geratificeerd. China heeft zich al samen met de Europese Unie uitgesproken om “leiding te geven aan de energietransitie” naar een economie zonder fossiele brandstoffen.

Lees ook: China en EU springen nu in de bres voor klimaatakkoord Parijs

De premier van Fiji, Voreqe Bainimarama, is zeer teleurgesteld in Trump. Hij is de voorzitter van de wereldwijde klimaatconferentie die in november plaatsvindt in Duitsland. Bainimarama laat weten dat zijn land en andere Pacifische eilanden hard worden getroffen door klimaatverandering. “Het is de grootste uitdaging waar onze planeet ooit voor heeft gestaan”.

Ook Amerikaanse politici reageren kritisch op Trump. De Democratische senator en voormalig presidentskandidaat Bernie Sanders noemt het een “internationale schande”.

Twitter avatar SenSanders Bernie Sanders Trump’s decision to withdraw the US from the Paris climate agreement is an abdication of American leadership and an international disgrace.

De Republikeinse Partij reageert verdeeld. Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, kan zich goed vinden in de beslissing van Trump omdat het klimaatakkoord de middenklasse en lage inkomens veel geld zouden kosten.

Twitter avatar SpeakerRyan Paul Ryan The #ParisAgreement would have driven up the cost of energy, hitting middle-class & low-income Americans the hardest.

Het Republikeinse Congreslid Carlos Curbelo uit Florida noemt het een “strategische fout” en is vastbesloten om samen met Democraten te strijden voor goed klimaatbeleid.

Ook de bekende acteur en oud-gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger is heel kritisch op de Amerikaanse president. Hij vindt dat Trump faalt in het beschermen van zijn bevolking. “200.000 Amerikanen sterven elk jaar door luchtverontreiniging en de helft van onze rivieren zijn zo vervuild dat het onze gezondheid aantast. We kunnen niet niets doen en afwachten”.

Twitter avatar attn ATTN: BREAKING: Arnold Schwarzenegger has a blunt message for Donald Trump. #ParisAgreement https://t.co/YI8fcxEeox

Onbegrip vanuit bedrijfsleven

Binnen het Amerikaanse bedrijfsleven is er ook veel kritiek op de beslissing van Trump. Tim Cook, CEO van Apple, heeft op dinsdag Trump nog proberen te overtuigen om onderdeel te blijven van het klimaatakkoord. “Maar het was helaas niet genoeg”, zo schreef hij in een interne e-mail waar The Financial Times over beschikt.

Lloyd Blankfein de CEO van Goldman Sachs noemt het een “terugslag” voor het milieu en het leiderschap van de Verenigde Staten.

Twitter avatar lloydblankfein Lloyd Blankfein Today’s decision is a setback for the environment and for the U.S.’s leadership position in the world. #ParisAgreement

De bestuursvoorzitter van zakenbank JPMorgan Chase, Jamie Dimon, laat weten dat hij “geheel oneens is met deze beslissing van de regering”. Elon Musk, oprichter van de elektrische autofabrikant Tesla en Rogert Igner, bestuursvoorzitter van Disney World, hebben besloten om niet langer deel uit te maken van zijn adviesraad.

Twitter avatar elonmusk Elon Musk Am departing presidential councils. Climate change is real. Leaving Paris is not good for America or the world.
Twitter avatar RobertIger Robert Iger As a matter of principle, I’ve resigned from the President’s Council over the #ParisAgreement withdrawal.

De CEO’s van bedrijven als Google, General Electric en Salesforce geven aan dat het bedrijfsleven zal doorgaan en een leidende rol zal spelen in de strijd tegen klimaatverandering.

Twitter avatar sundarpichai Sundar Pichai Disappointed with today’s decision. Google will keep working hard for a cleaner, more prosperous future for all.
Twitter avatar JeffImmelt Jeff Immelt Disappointed with today’s decision on the Paris Agreement. Climate change is real. Industry must now lead and not depend on government.

Robbert Murray bestuursvoorzitter van het gelijknamige Murray Energy kan zich wel goed vinden in het besluit van Trump. “We juichen zijn standvastige leiderschap toe en de uitvoering van een belangrijke belofte tijdens de presidentscampagne”. Murray Energy Cooperation is het grootste kolenbedrijf van de Verenigde Staten en profiteert van het besluit van president Trump.