Haatzaaien

OM onderzoekt uitspraken Wilders in Wenen

Het Openbaar Ministerie in Den Haag bestudeert op verzoek van collega’s in Oostenrijk uitlatingen die PVV-leider Geert Wilders twee jaar geleden in Wenen heeft gedaan. In 2015 deed de Syrische Oostenrijker Tarafa Baghajati, voorman van de moslimorganisatie IMÖ, aangifte tegen Wilders. Baghajati voelde zich gediscrimineerd na een rede die Wilders op 27 maart 2015 in Wenen hield. Wilders was te gast bij zusterpartij FPÖ en noemde de islam er een „ideologie van oorlog en haat”. Hij zei ook dat de islam mensen oproept tot geweld, „de islam roept de mensen op tot terreur”. Het is onduidelijk of het OM een strafzaak zal aanspannen. Wilders twitterde vrijdag in een reactie. „Onbegrijpelijk. Laat ze boeven en terroristen vangen ipv een politicus vervolgen voor het spreken van de waarheid over de islam.” (NRC)

    • Marcel Haenen