Formatie

GroenLinks lijkt weer aan tafel te komen met VVD, CDA en D66

Van een toenadering tussen D66 en ChristenUnie is donderdag niets gebleken en daarmee lijkt de kans op nieuwe onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks te zijn gegroeid. Dat valt op te maken uit uitspraken van partijleiders donderdag na hun ontmoeting met informateur Herman Tjeenk Willink. D66-leider Alexander Pechtold gaf aan dat een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn eerste voorkeur blijft. De onderhandelingen tussen deze vier partijen liepen eerder tot teleurstelling van D66 stuk, maar Pechtold heeft „nooit uitgesloten dat het weer zou kunnen”.

Informateur Tjeenk Willink sprak woensdag en donderdag met de fractievoorzitters van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie. Naast GroenLinks kan ook de ChristenUnie voor een meerderheid zorgen, maar dat ligt niet voor de hand.

Een verkennend gesprek tussen Pechtold en ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers liep vorige week op niets uit. Segers ziet geen andere omstandigheden en acht daarom de kans op nieuwe gesprekken met D66 bijzonder klein. „Er kunnen wonderen plaatsvinden, ik geloof daarin, maar het zou wel een wonder zijn”, zei hij na zijn gesprek met Tjeenk Willink. Pechtold ziet nieuwe gesprekken met de ChristenUnie ook niet gebeuren. GroenLinks-leider Jesse Klaver wilde niet vooruitlopen op nieuwe onderhandelingen. Informateur Tjeenk Willink ontvangt vrijdagmiddag Rutte (VVD) en Buma (CDA) voor een gezamenlijk gesprek. (NRC)

    • Pim van den Dool