Dieselschandaal

Duitse overheid verwijt Audi fraude met uitstoot

Autofabrikant Audi, dochter van Volkswagen, moet van het Duitse ministerie van Transport 24.000 auto’s van het type A7 en A8 terugroepen vanwege het manipuleren van emissietesten. Audi was vanaf het begin al betrokken bij het dieselschandaal. In veel Audi’s zitten exact dezelfde dieselmotoren als in de ‘sjoemeldiesels’ van Volkswagen. Maar het is nu voor het eerst dat de Duitse overheid Audi expliciet fraude verwijt. En het is voor het eerst dat de meest luxe modellen van Audi betrokken worden in het schandaal. In Nederland gaat het volgens importeur Pon om enkele tientallen auto’s. Die stoten twee keer de maximaal toegestane hoeveelheid schadelijke stikstofoxiden uit als het stuur meer dan 15 graden draait. In het lab draait het stuur niet of nauwelijks. (NRC)