Opinie

    • Jan Jaap van der Wal

Briljante grap

Beste Trevor Noah,

Deze brief is speciaal voor jou en puur en alleen bedoeld om je een compliment te maken. Natuurlijk zou ik je kunnen tweeten, liken, Facebooken of mailen, maar deze manier leek mij de beste.

Bovendien moet je voor je werk alle kranten lezen, dus dit zal je onder ogen komen.

Je presenteert de Daily Show in Amerika, maar bent vooral degene die Jon Stewart hebt moeten opvolgen. De moeilijkste baan in showbusiness.

Ooit heb ik zelf op de stoel van Jon Stewart gezeten. Ik was in New York en liep een dag mee op de redactie van de Daily Show.

Ik meldde me, kreeg een bandje om m’n pols en wachtte op iemand die me zou komen halen. Om één minuut voor half tien, het tijdstip waarop de redactie voor het eerst samenkomt, werd ik opgehaald door een man, die mij niet aankeek maar me wel vroeg om te volgen. Het bleek de hoofdschrijver. Hij leidde me in de ‘writers-room’ , waar de hiërarchie duidelijk was. De ervaren schrijvers zaten op een stoel, een stuk of vijftien en de rest stond er omheen. De hele ‘room’ keek om, de hoofdschrijver ging op zijn plek zitten en zei tegen mij : „Introduce yourself.”

Ik denk dat ik tot dan toe nooit dichter bij een paniekaanval ben geweest dan dat moment in die kamer. Ik introduceerde mezelf door te zeggen dat ik from Holland was, dat ik ook comedian was en de show in Nederland gepresenteerd had.

In de hoek was een lege stoel en ik dacht: daar ga ik even op zitten, dan kunnen we beginnen en dan kan ik misschien een beetje gevoel terug krijgen in m’n benen.

Het bleek DE stoel van Jon Stewart te zijn. Mijn billen hebben de stoel niet geraakt. De hele ‘room’ reageerde zoals het hele Witte Huis reageert als Donald Trump in de buurt van de rode knop komt. Het was niet de bedoeling dat ik daar ging zitten, zullen we maar zeggen.

De hele ‘room’ reageerde zoals het hele Witte Huis reageert als Trump in de buurt van de rode knop komt

Ik heb vervolgens plaatsgenomen naast een vriendelijke man, die iets opzij ging. Met hem ben ik de hele dag verder opgetrokken. We hebben zelfs nog een aantal grappen geschreven die de uitzending hebben gehaald.

En nu zit jij dus op die stoel. Ondanks alle kritieken, ratings en vergelijkingen met je voorganger, ben je rustig doorgegaan. Je hebt die tijd ook gekregen, want dat soort dingen snappen ze daar, en zie: ‘on top of the game’.

Donald Trump is een geschenk natuurlijk. Alhoewel het toch extreem moeilijk is om satire te maken die relevant is, want dat is de taak van The Daily Show, over zo’n ongeleid projectiel in het Witte Huis. Deze week liet je een fragment zien waarin Trump zich richtte tot moslimjongeren die overwegen te radicaliseren tot terroristen. Trump: „Your life will be empty, your life will be brief and your soul will be fully condamned.” Daarna jij in beeld: Oh, sorry dat waren Trumps huwelijksgeloften, sorry, verkeerde video.

Briljante grap. Ik hoop dat inmiddels iedereen mag zitten daar in die ‘writers-room’. Keep up the good work.

Cabaretier Jan Jaap van der Wal en schrijver Daan Heerma van Voss schrijven beurtelings een brief naar iemand die in het nieuws is. Suggestie? betrokkenburgers@nrc.nl

    • Jan Jaap van der Wal