Bevlogen, soms wat naïeve vrouw met hart voor Libië zit nu in cel

Yvonne Snitjer

De 48-jarige Yvonne Snitjer had vorige week vrijdag het plan opgevat om in haar woonplaats Tripoli een speciaal feest te geven. „Ik weet dat het krankzinnig idee is”, zo schreef ze op de speciale Facebookpagina voor expats in Tripoli. Maar ze wilde graag een positief geluid laten horen aan iedereen die naar de wapens grijpt in de Libische hoofdstad. Zover mocht het niet komen.

De Nederlandse ‘verdween’ vrijdagavond. De angst bestond dat ze was ontvoerd door een van de vele milities in het land. Zes dagen later werd pas duidelijk dat Snitjer is opgepakt door Libische autoriteiten omdat ze foto’s en flimpjes maakte van ongeregeldheden, zo meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag. Ze hebben bij de door de Verenigde Naties erkende regering, een van de drie ‘overheden’ in het verscheurde Libië, een verzoek ingediend om haar te bezoeken. Snitjer werkt en woont sinds 2013 in Tripoli waar ze een onderwijscentrum heeft opgezet. Daarvoor werkte ze als noodhulpcoördinator bij het Rode Kruis. Directe collega Merlijn Stoffels leerde haar kennen als een „bevlogen vrouw”. Ze kwam in 2011 voor het eerst in aanraking met Libië toen het Rode Kruis hielp bij de opvang van 31 gewonde Libiërs die in Nederland werden verpleegd. „Dat werk heeft haar geraakt”, aldus Stoffels. Nadat ze vertrok naar Libië schreef Snitjer af en toe voor opiniesite joop.nl. Oprichter en hoofdredacteur Francisco van Jole is niet verbaasd dat Snitjer verzoening wil prediken in Libië. „Ze heeft een idealistisch wereldbeeld, maar je hebt ook naïeve mensen nodig om dingen te veranderen”.

    • Huib de Zeeuw