Alles uit liefde voor de Tsjechische muziek

Jirí Belohlavék 1946-2017

Internationaal geliefd voorvechter van het Tsjechische repertoire excelleerde in detailrijke uitvoeringen van Janácek, Dvorák en Martinu.

Dirigent Jiri Belohlavek in 2006.
Dirigent Jiri Belohlavek in 2006. Foto Stephane de Sakutin

Tot zo lang mogelijk werkte hij door, dirigent Jirí Belohlávek. Wie het afgelopen jaar zijn concerten beluisterde zag dat hij niet gezond meer was, maar hij dirigeerde toch door, ook in Nederland, waar hij de afgelopen vier jaar gast-dirigent was van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Belohlávek, in 1946 in Praag geboren en van huis uit cellist, werd opgeleid door de legendarische Sergiu Celibidache en doceerde zelf weer een nieuwe generatie grote Tsjechische dirigenten, onder wie nu internationaal succesvolle jongeren als Jacob Hrusa en Tomas Netopil. Hij zal herinnerd worden als een aimabel en gepassioneerd uitvoerder van het Tsjechische repertoire, met name Dvorák, Janacek en Martinu.

Belohlávek was trots op zijn achtergrond en zette zich er levenslang met scherpe en heldere uitvoeringen voor in zo veel mogelijk mensen voor Tsjechische muziek te enthousiasmeren.

In 1990 werd Belohlávek chef van het Tsjechisch Philharmonische Orkest, maar dat schoof hem al twee jaar later bij een reorganisatie terzijde vanuit de veronderstelling dat de keuze voor een internationale chef strategischer was.

Hij richtte een eigen orkest op in Praag en maakte internationaal furore als specialist met oor voor detail en klankwarmte, o.a. bij het BBC Symphony Orchestra waarmee hij een lange en intensieve relatie onderhield.

In 2012 keerde Belohlávek met hernieuwd élan terug bij het Tsjechisch Philharmonisch Orkest en stelde aldaar alles in het werk het de oude internationale reputatie terug te bezorgen.

Jirí Belohlávek is donderdag overleden. Hij werd 71 jaar.

    • Mischa Spel