Werkgeversorganisatie

VNO-NCW: pensioenfondsen moeten NL’se bedrijven helpen

Pensioenfondsen moeten van werkgeversorganisatie VNO-NCW meer investeren in Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen. Als aandeelhouder kunnen ze dan de langetermijndoelen van bedrijven beter bewaken. Nederlandse pensioenfondsen zijn volgens VNO-NCW goed voor 1.400 miljard euro aan belegd vermogen. In de praktijk nemen institutionele beleggers volgens VNO-NCW maar een paar procent van de aandelen van beursgenoteerde bedrijven voor hun rekening. „Als pensioenfondsen een iets groter belang nemen, kunnen zij actiever tegenwicht bieden aan partijen die alleen maar voor kortetermijngewin gaan”, aldus VNO-NCW voorzitter Hans de Boer. Verder blijft de werkgeversorganisatie pleiten voor een wettelijke bedenktijd van een jaar bij overnames. (ANP)