Reportage

Vederlicht ‘wikkelhuisje’ gemaakt van golfkarton

Wijnhaven Sinds vorige week ligt in de Wijnhaven een wikkelboat, het kroonjuweel van The Red Apple Marina. Architectuur en plezier op het water ontmoeten elkaar.

De wikkelboat in de Wijnhaven „ is eigenlijk een wikkelhouse dat kan varen”.
De wikkelboat in de Wijnhaven „ is eigenlijk een wikkelhouse dat kan varen”. Foto The Red Apple Marina

Hij heet écht Sander Waterval. „Ik kom uit Zuid-Limburg,” zegt hij. „Voordat ik naar Rotterdam kwam, had ik nog nooit op een boot gezeten. Maar mijn naam is wel toepasselijk, ja.”

Want Waterval is een van de mannen achter The Red Apple Marina, een - nu nog - klein jachthaventje met 28 ligplaatsen aan de Wijnhaven, op termijn uit te breiden tot 60 ligplaatsen om de Punt heen naar de Scheepmakershaven, met als kroonjuweel de ‘wikkelboat’ een drijvend tiny house dat is uitgerust met een keukentje, douche, wc, twee tweepersoonsbedden, vergaderruimte en terrassen aan voor- en achterzijde.

Zowel de marina zelf als de wikkelboat komen voort uit het initiatief van bewoners van de Red Apple, de woontoren van 124 meter hoogte van Kees Christiaanse in wat het Maritiem District is gaan heten. „Ons was in de verkoopbrochure voorgespiegeld dat er een haventje zou komen waarin je met je eigen boot kon aanmeren. Daar konden overigens geen rechten aan worden ontleend, aan die brochure. Nou, je voelt de bui al hangen,” zegt Waterval. Er werd maandelijks vergaderd, er werd gezocht naar potentiële partners en uiteindelijk zou de gemeente dat haventje dan maar aanleggen. Maar er was een economische crisis.

Ook op het water

„Toen mijn buurman Jelle de Haan en ik de enige nog overgebleven initiatiefnemers waren, keken we elkaar aan en zeiden: het kan toch niet waar zijn dat we hier zeven jaar tijd en energie in hebben gestopt en dat die haven dan letterlijk in het water valt… Zullen we het dan maar zelf doen? De Stichting Erfgoedhavens die de Rotterdamse binnenhavens beheert, vond dat een geschenk uit de hemel. Want als je wilt laten zien dat Rotterdam aan het vernieuwen is, moet dat ook op het water zichtbaar zijn. Zo hebben we uiteindelijk met crowdfunding het haventje kunnen aanleggen,” zegt Sander Waterval op het ponton van de wikkelboat, midden op het water van de Wijnhaven.

„De wikkelboat is eigenlijk een wikkelhouse dat kan varen,” vervolgt hij. Maar wat is een wikkelhouse? Dat is een constructie van elementen die in 24 lagen golfkarton zijn gewikkeld, waterdicht gemaakt, afgewerkt met hout en glas en zo licht dat fundering niet nodig is. Het is duurzaam, gaat honderd jaar mee en kan in een dag worden opgebouwd en als het in de weg staat, zet je het ergens anders neer. Dat is met de Rotterdamse variant die op een ponton van aluminium staat helemaal eenvoudig. Zo wordt de wikkelboat volgende maand al naar de Punt gevaren, net om de hoek van zijn huidige plek.

Er komen nog designlampen in en prettig ogende en zittende meubels en dan is de wikkelboat klaar om buurtbewoners en ligplaatshouders te ontvangen. Sander Waterval: „We hadden al wel die ligplaatsen, maar nog geen voorzieningen. Nu kun je hier douchen of van het toilet gebruikmaken, koffie drinken met elkaar, vergaderen, barbecueën, loungen.”