vale gieren

Primeur voor Amsterdamse dierentuin Artis: homoseksueel gierenpaar broedt ei uit

Foto Artis / Ronald van Weeren

Vale gieren leggen al niet zo gauw een ei, ongeveer één per jaar, en nu is het ook nog eens uitgebroed door twee mannelijke exemplaren. Een primeur voor de Amsterdamse dierentuin Artis: nog nooit is een vale gier geboren uit een ei dat door een mannenkoppel is uitgebroed.

Het ei werd het afgelopen jaar los gevonden in de gierenvolière. Verzorgers legden het toen in een broedmachine. Toen ze erachter kwamen dat twee mannetjes, die al jaren een stel vormen in de dierentuin, een nest aan het bouwen waren, legden ze het ei in het nest. Beide mannetjes bebroedden vervolgens het ei afwisselend tot het uitkwam. Het koppel verzorgt het kuiken goed, aldus Artis. Ze braken voedsel, afkomstig van karkassen van konijnen en ratten, op voor het jong. (NRC)