Ultimatum

FNV wil dat NS winkels behoudt en meedoet met aanbestedingen

FNV dreigt met acties op het spoor als NS niet stopt met de uitbesteding van de stationswinkels en niet met serieuze biedingen komt bij de aanbesteding van alle regionale spoorlijnen. De vakbond heeft het spoorbedrijf woensdag twee weken de tijd gegeven om op die eisen in te gaan. FNV is al langer zeer kritisch op de toekomstplannen van NS. Het bedrijf wil zich de komende jaren concentreren op het hoofdrailnet en niet langer meebieden op regionale concessies. Daarbij worden horeca en winkels op de stations uitbesteed. De vakbond spreekt van een „uitverkoop” die slecht zal uitpakken voor personeel, klanten en de schatkist. Als het aan FNV ligt dingt NS serieus mee naar alle trajecten die de komende tijd worden aanbesteed, te beginnen met de concessie in Friesland en Groningen. (ANP)