Trump trekt VS terug uit klimaatakkoord

De president wil onderhandelingen starten over afspraken die “beter zijn voor de Amerikaanse burger”.

Trump kondigt bij het Witte Huis het vertrek van de VS uit het klimaatakkoord van Parijs aan.
Trump kondigt bij het Witte Huis het vertrek van de VS uit het klimaatakkoord van Parijs aan. Foto Pablo Martinez Monsivais/AP

De Verenigde Staten trekken zich terug uit het klimaatakkoord van Parijs. Dat heeft president Donald Trump donderdagmiddag (plaatselijke tijd) bekendgemaakt tijdens een toespraak in de tuin van het Witte Huis.

Trump stapt uit het Parijs-akkoord om “zijn plicht te vervullen aan de VS en zijn burgers”. Volgens de president is het huidige akkoord slecht voor de Amerikaanse economie, en daarmee de Amerikaanse burgers. Banen zouden verloren gaan en de lonen omlaag.

Lees ook: VS stappen uit klimaatpact: ‘Amerika verdient beter’

Andere landen profiteren juist van de klimaatdeal, vindt Trump. “Dit akkoord gaat niet over het klimaat, maar over andere landen die financieel gewin boeken ten koste van de VS.” Als voorbeeld noemde de president, die benadrukte “erg om het milieu te geven”, China. “Dat kan nog dertien jaar doen wat het maar wil, maar wij niet.” Daarnaast meent Trump dat het huidige klimaatakkoord de Amerikaanse soevereiniteit te veel aantast.

Nieuwe onderhandelingen

Naar eigen zeggen zal Trump onderhandelingen starten over een nieuw klimaatakkoord, met voorwaarden die beter zijn voor de Amerikanen. “We zullen zien of we zo’n deal kunnen sluiten. Lukt het, dan is dat geweldig. Lukt het niet, dan is dat ook prima.”

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Trump: ‘We will see if we can make a deal that is fair, and if we can’t, that’s fine.’

Trump kan overigens niet per direct uit het klimaatakkoord stappen. De Verenigde Staten hebben het verdrag al geratificeerd, en zijn daardoor gebonden aan een afkoelperiode van drie jaar. Pas daarna, in 2020, kunnen ze de deal opzeggen. Het team van Trump zou echter sluipweggetjes bedacht hebben waarmee het Parijs-akkoord alsnog eerder overboord gezet kan worden.

Lees ook: Kan Trump zomaar af van het klimaatakkoord van Parijs?

Obama

Frankrijk, Italië en Duitsland betreuren Trumps besluit. Zij menen dat het Parijs-akkoord juist mogelijkheden biedt voor economische voorspoed en groei. Ook premier Mark Rutte is niet blij dat de Amerikanen het verdrag verlaten.

Ook oud-president Barack Obama, die samen met minister van Buitenlandse Zaken John Kerry namens de VS over het klimaatkkoord onderhandelde, heeft gereageerd op het besluit van zijn opvolger. Hij stelt dat de landen die deelnemer blijven aan het Parijs-akkoord “zullen profiteren” van de werkgelegenheid die de nieuwe afspraken met zich meebrengen:

“Ik geloof dat de VS voorop zou moeten lopen bij die groep. Maar zelfs in afwezigheid van daadkrachtig leiderschap; zelfs wanneer Amerika zich voegt bij een handvol landen die de toekomst niet onder ogen willen zien, ben ik ervan overtuigd dat onze staten, steden en bedrijven hun verantwoordelijkheid zullen nemen en bijdragen aan het beschermen (van de planeet, red.) voor de toekomstige generaties.”

Twee kampen

Bronnen binnen de regering zeiden woensdag al tegen verschillende Amerikaanse media dat Trump de VS uit het Parijs-akkoord zou gaan terugtrekken. Trump zelf wilde toen nog niets bevestigen. Hij twitterde alleen dat hij zijn beslissing binnen enkele dagen bekend zou maken.

Toch klonken er uit de internationale gemeenschap direct teleurgestelde reacties. Vooral van China en de Europese Unie, die vorige week tijdens de G7-top op Sicilië al hadden aangekondigd nauwer te gaan samenwerken in de klimaatkwestie.

Lees ook: Klimaat werd in de VS een ‘cultuuroorlog’

Of Trump het Parijs-akkoord daadwerkelijk volledig zou gaan opzeggen, bleef ondanks alle geruchten nog even onzeker. Binnen het Witte Huis probeerden twee groepen de president te beïnvloeden. Aan de ene kant de voorstanders van het klimaatakkoord, met daarbij onder andere minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, Trumps schoonzoon en adviseur Jared Kushner en diens vrouw Ivanka. Tegenover hen stond een factie die Parijs naar de prullenbak wilde verwijzen. Tot die zijde behoorden Trump-adviseur Steve Bannon en Scott Pruitt, het hoofd van de Environmental Protection Agency.

Opwarming afremmen

Het klimaatakkoord van Parijs, eind 2015 tot stand gekomen, is door 195 landen ondertekend. Syrië en Nicaragua waren tot nu toe de enige landen die niet meededen aan de deal. De deelnemende staten hebben afgesproken dat ze gaan proberen de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Op die manier hopen ze dat de opwarming van de aarde afgeremd kan worden.

Trump maakte er reeds tijdens zijn campagne geen geheim van dat hij van het akkoord af wilde. Hij heeft in het verleden zelfs gezegd dat de opwarming van de aarde een Chinese samenzwering is. Later gaf hij toe dat de mens misschien toch iets met global warming te maken heeft.