Koenigs-collectie Boijmans blijkt nog groter dan gedacht

Proces erven Koenigs

Een 16de-eeuws Frans schetsboek, al driekwart eeuw in bezit van Museum Boijmans Van Beuningen, maakt vermoedelijk ook onderdeel uit van de Koenigs-collectie. Dat bleek donderdag tijdens een zitting over de claim van die de erven Koenigs tegen het museum.

Een werk uit de Koenigs-collectie.
Een werk uit de Koenigs-collectie.

Door de claim van de erven Koenigs tegen Museum Boijmans Van Beuningen is de verzameling tekeningen afkomstig van de in 1941 overleden verzamelaar groter geworden. Dat bleek donderdag bij de zitting van de civiele procedure die kan leiden tot de verplichte teruggave van 600 tekeningen van oude meesters.

De advocaat van het museum onthulde dat tijdens voorbereiding van de zaak is gebleken dat een 16de-eeuws Frans schetsboek, al driekwart eeuw in bezit van het museum, vermoedelijk ook onderdeel uitmaakte van de Koenigs-collectie. De toeschrijving is „het enige positieve” van deze procedure, zei de advocaat, die toegaf dat de late ontdekking ervan geen „schoonheidsprijs verdient”.

Lees ook: Familie van F. Koenigs eist werk terug van Boijmans

De advocaat van de eisers, zes (achter)kleinkinderen van Franz Koenigs, noemde de onverwachte vondst illustratief voor de „onzorgvuldige wijze” waarop het museum met de collectie Koenigs is omgesprongen. Het museum verweet de eisers dat zij er niet voor terugdeinzen het museum met „lichtvaardige beschuldigingen” in een kwaad daglicht te stellen.

Door de claim is het oorlogs-verleden van D.G. van Beuningen opgerakeld. De Rotterdamse havenbaron, sinds 1958 naamgever van het museum, kocht in april 1940 de Collectie F. Koenigs. Hij verkocht een vijfde deel heimelijk aan Hitler – een transactie die hem volgens kenners tot collaborateur maakte– en schonk de rest grotendeels aan Museum Boijmans.

Hoorden de nu geclaimde tekeningen bij de collectie die Van Beuningen kocht, of betrof het een andere bruikleen van Koenigs?

Daarover werd bij de zitting donderdag drie uur gesteggeld.

Veel zal afhangen van de vraag of de rechtbank de inventarislijst die Koenigs in de jaren dertig liet opstellen, accepteert als uitgangspunt. De geclaimde tekeningen staan niet op die lijst.

De rechtbank doet over zes weken uitspraak.

    • Arjen Ribbens